Европа

Белорусија обелоданила сценарио војних вежби са Русијом „Запад 2021“

Стратешке војне вежбе „Запад 2021“ искључиво су одбрамбеног карактера и потврђују да је Белорусија усмерена на јачање регионалне безбедности и приврженост савезничким обавезама са Русијом, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага те земље, заменик министра одбране Виктор Гулевич.

„Приликом разраде (сценарија војних вежби) базирали смо се на једну од могућих опција развоја војно-политичке ситуације која предвиђа заоштравање међународних несугласица које може довести до дестабилизације ситуације у региону, као и покретања агресије против Савезне државе Русије и Белорусије“, истакао је он.

Такође је додао да одржавање војних вежби не представља никакву претњу за европску заједницу у целини, ни за суседне земље.

„Оне ће омогућити да се у пракси побољша механизам заједничког коришћења одбрамбене инфраструктуре, да се провери спремност и способност регионалне групације снага да извршава задатке како је предвиђено“, додао је заменик министра.

Стратешке војне вежбе „Запад 2021“ одржаће се на територији Русије и Белорусије од 10. до 16. септембра. У оквиру маневара ће бити тестирана способност оружаних снага две земље да заштите Савезну државу Русије и Белорусије.

На маневрима у Белорусији учествоваће око 12.800 војника, од којих 2.500 војника из Русије и до 50 из Казахстана. Оружане снаге Белорусије ће на вежбе у Русију послати скоро 400 војника и више од 30 јединица војне технике, прецизирао је Гулевич.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!