Белорусија обелоданила сценарио војних вежби са Русијом „Запад 2021“

Белорусија обелоданила сценарио војних вежби са Русијом „Запад 2021“

Стратешке војне вежбе „Запад 2021“ искључиво су одбрамбеног карактера и потврђују да је Белорусија усмерена на јачање регионалне безбедности и приврженост савезничким обавезама са Русијом, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага те земље, заменик министра одбране Виктор Гулевич.

„Приликом разраде (сценарија војних вежби) базирали смо се на једну од могућих опција развоја војно-политичке ситуације која предвиђа заоштравање међународних несугласица које може довести до дестабилизације ситуације у региону, као и покретања агресије против Савезне државе Русије и Белорусије“, истакао је он.

Такође је додао да одржавање војних вежби не представља никакву претњу за европску заједницу у целини, ни за суседне земље.

„Оне ће омогућити да се у пракси побољша механизам заједничког коришћења одбрамбене инфраструктуре, да се провери спремност и способност регионалне групације снага да извршава задатке како је предвиђено“, додао је заменик министра.

Стратешке војне вежбе „Запад 2021“ одржаће се на територији Русије и Белорусије од 10. до 16. септембра. У оквиру маневара ће бити тестирана способност оружаних снага две земље да заштите Савезну државу Русије и Белорусије.

На маневрима у Белорусији учествоваће око 12.800 војника, од којих 2.500 војника из Русије и до 50 из Казахстана. Оружане снаге Белорусије ће на вежбе у Русију послати скоро 400 војника и више од 30 јединица војне технике, прецизирао је Гулевич.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Не плаши се Вучић сусрета с Путином због гаса, већ из овог разлога

Не плаши се Вучић сусрета с Путином због гаса, већ из овог разлога

Сви споразуми које је режим председника Александра Вучића потписао са албанским сепаратистима у Приштини биће …

Хаос на граници: Мигранти ломе ограду, Пољаци користе водене топове и сузавац (видео)

Хаос на граници: Мигранти ломе ограду, Пољаци користе водене топове и сузавац (видео)

Избеглице које се налазе на граници између Белорусије и Пољске данас су почеле да секу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *