Србија

Вучић следеће недеље предаје електропривреду на КиМ шиптарској терористичкој банди

Европска унија (ЕУ) очекује да делегације Косова и Србије наредне недеље заврше споразум о енергетици, рекао је Радију Слободна Европа портпарол ЕУ Петер Стано.

Унија очекује од две стране да затворе питање енергетике наредне недеље у Бриселу на нивоу главних преговарача, навео је Стано у писаној изјави коју објављује РСЕ.

Делегација Србије прошле недеље се састала Косовском компанијом за дистрибуцију електричне енергије (КЕДС) у Истанбулу, а разговорима су присуствовали и представници ЕУ.

Косовском компанијом за дистрибуцију електричне енергије од 2013. године управља турски конзорцијум и има ексклузивна овлашћења да дистрибуира електричну енергију на целој територији Косова, да управља и одржава теренску имовину.

Шеф косовске делегације у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими је 13. јуна потврдио да су две стране веома близу споразума о енергетици, уз напомену да ће он бити у складу са до сада постигнутим споразумима.

Мештани четири општине на северу Косова – Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток – у којима већину чине припадници српске заједнице, више од две деценије не плаћају рачуне за утрошену електричну енергију.

Косово и Србија су 2013. године постигли споразум о енергетици у оквиру дијалога о нормализацији односа, а потом су 2015. године усаглашени закључци.

Према тим споразумима, наплату струје на северу је требало да врши компанија Електросевер, која никада није формирана.

Према подацима Косовског оператора за пренос и тржиште електричне енергије, губици само за 2021. годину достигли су 40 милиона евра.

Лајчак најављује “један важан договор”

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изразио је очекивање да ће следец́е недеље бити постигнут “један важан договор” у оквиру тог процеса, али није рекао у којој области.

Лајчак је за Јуроњуз Албанија рекао да ће следеће недеље бити одржан нови састанак главних преговарача Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија, а најавио је и могућност трец́ег сусрета лидера Србије и Косова, Александра Вучиц́а и Аљбина Куртија, пре лета у Бриселу.

“Надам се да ц́емо успети да објавимо један веома важан договор, а надам се и да ц́емо двојицу лидера окупити у Бриселу, на трец́ем самиту, пред летње празнике”, казао је Лајчак.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Tреба га стрпати на затворено оделење психијатрије – тамо му је место!
    У хитној медицинској акцији за спасавање народа!
    Доста је зла починио велеиздајник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!