Свет

Борба за немачку доминацију над Европом

БЕРЛИН – Представе немачког канцелара Ангеле Меркел о европској интеграцији изгледају тако да Европа треба да се покорава и савија под немачком политиком, оцењују немачки коментатори, док политички недељник ”Шпигел” пише да драма спасавања Кипра показује да се евро-конфликт све више развија као борба за немачку доминацију над Европом.

”На први поглед изгледа да је Меркеловој и министру финансија Вофгангу Шојблеу стало до економије – у стварности, међутим, они друге народе вежу оковима дугова”, пише ”Шпигел”. Недељник примећује да су Немци у кипарској кризи показали своју снагу, али и то да су је применили у погрешну сврху и да с њом не знају правилно да се ”носе” и поступају.

Подсећајући на то да је Кипар имао идеју да такозване ”мале штедише” ангажује да помогну у спасавању банака, магизин наводи да се то Немцима, међутим, није свидело и да су они инситирају на својим приципима кривице и казне.

МЕРКЕЛОВА “НЕОСТЕЉИВА”
”Меркел је у европској политици прекинула са свим западнонемачким традицијама и ту није била нимало ‘осетљивија’, него када се радило о традицији сопствене партије”,оцењује ”Шпигел”, док штампа, када је реч о Меркеловој и њеној улози у решењу кипарске кризе, пише да ту нема ни поверења ни спремности да се разумеју осећања других.

План је одбијен, сада се ради о богатим Русима, који уместо малих стедиша треба да ”крваре”, али ”млеко је већ просуто” и поверење пољуљано, па ”Шпигел” поставља питање колико је још вредна реч канцелара Меркелове.

Пример Кипра је показао, наводи магазин, да се Европа не може поуздати у Немачку.

”На срећу је евро-група, ипак, учинила прави корак-мале штедише су осигуране, једна банка банкроитирала, једна друга минимизирана”, пише магазин, наводећи да је цела ”игра” од прошле седмице добро ”легла” у слику, по којој неодговорни банкари проигравају новац богатих ”перача пара”.

Политичари, онда, помажу обема групама да се спасу на рачун малих људи који немају ни моћ ни утицај да се склоне на сигурно. ”И све то под немачким доминацијом”, пише овај магазин, који наводи да се у заоштравању кипарске кризе открила истина немачке политике -тврдоглавост, која се назива верност принципима, а у ствари се ради о самовољи оних, који мисле да увек знају боље.

Угледни и конзервативни дневник ”Франкфуртер алгемајне цајтунг” пише да се у случају Кипра, у односу на све пакете помоћи или управо због пакета помоћи, показало колико су велики отуђење, незадовољство и неспоразуми међу Европљанима.

НЕМАЧКА МАРКА НЕСТАЛА, МОЋ ОСТАЛА
Земље које су се надале да ће нестанком немачке марке нестати и немачка економска моћ, сада жале због нове немачке доминације, коментарише штампа време кипарске кризе и кризе евра.

Немачки медији пишу да многи људи у кризним земаљама мање траже кривицу за своју ситуацију код својих корумпираних елита или лоших поллитичара, а више код, наводно, несолидарних земаља на северу.

Земље донатори, на другој страни, опет, како оцењују немачки медији, осећају се као жртве уцена и као они, чија је помоћ праћена увредама.

Немачка штампа сматра да је европској демократији потребна солидарност и да сви посланици европских држава, када нешто одлуче, морају да знају да то, истовремено, и погађа све.

Европа је сада сведок историјског тренутка ироније у којој је, према немачким медијима, евро, који је требало да доведе Европу до новог заједништва, сада раздваја народе.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!