Хроника

Велика пљачка робних резерви

ОГРОМНЕ количине робе из Робних резерви су нестале, обавестио је пре неколико дана јавност министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић, рекло би се и сам запрепашћен. После теренске контроле службе министарстава трговине и пољопривреде показало се да недостаје десетине хиљада тона жита чуваног код приватних складиштара.

– Терали смо људе да проверавају силосе, јер су досад само проверавани папири. Затекли смо да су складиштари продавали државну робу коју су добијали од Робних резерви и за то од државе добијали врло добру месечну апанажу! Ту ће бити посла и за полицију и за тужилаштво, јер се ради о пљачки огромних размера – рекао је Љајић.

Истрага траје. У Робним резервама чувају се и месо, метали, гориво и много робе која по закону служи за стабилизацију производње, тржишта и цена, али и за обезбеђење Србије у случају ванредног стања, непосредне ратне опасности.

– Подаци које је изнео министар Љајић су забрињавајући, нарочито кад се узму у обзир штете од елементарне непогоде – сматра др Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета и председник Друштва аграрних економиста Србије. – Велике пољопривредне површине биле су захваћене градом и олујним ветром. Да не говоримо о евентуалним поплавама. Чиме ћемо сад напунити наше робне резерве?

Обелодањивање пљачке државне имовине је, парадоксално, веома позитивно јер прекида дугодишњу заверу ћутања.

– Ако у ичему постоји континуитет свих власти од распада СФРЈ до данас, то су манипулације с Робним резервама – каже проф. др Шеварлић.

И саговорник „Новости“ близак инспекцијским службама, открива да су и оне раније подносиле извештаје о пљачки Робних резерви.

БЕЗ ЗАКОНА ВАЖЕЋИ закон о робним резервама направљен је још 1992. – Упркос сугестијама стручњака да је неопходна промена закона, због чега је држава чак и формирала тимове за израду нових аката, увек би дошло до необјашњивог заустављања. Откриће министра Љајића о пљачки државне имовине можда указује на разлог због ког се отеже с правном регулативом Робних резерви – сматра Простран.
– Професионалци су писали пријаве, али су оне „нестајале“ на политичком нивоу. На пример, уочи прошле зиме резерве жита су пале на десети део минималне дозвољене количине. Пшеница из Робних резерви је препродата. Поднето је више од 50 пријава. Затим је папиролошки све вешто покривено – каже извор „Новости“.

Пљачка Робних резерви траје од укидања закона којим је ова крађа била квалификована као „угрожавање економске моћи земље“, што је врста тероризма.

После тога је пљачка стратешких резерви само прекршај. Произилази да је највећа и најопаснија корупција у парламенту, где су „бизнисмени“ преко својих политичара гурали законе који су озаконили безакоње. На пример, Робне резерве своје магацине и силосе продају приватницима будзашто, а затим су код њих складиштиле жито по високим ценама.

У свету је пракса да предузећа могу да позајме робу из Робних резерви, али с обавезом да је врате у натури, уз накнаду. Код нас је ово правило често заобилажено.

– Роба се куповала из Робних резерви по ниској цени, а затим препродавала по вишој, а препродавац је задржавао разлику. У бољем случају Робне резерве су добијале новац обезвређен девалвацијом и растом цена – каже професор Шеварлић.

Дешавало се да предузећа која су дуговала Робним резервама буду угашена или препродата, а нови власници нису признавали дугове.

– Такав пример десио се код Чачка где је власник силоса био наводно наш гастарбајтер из Немачке. Кад је закључио уговор с Робним резервана пољопривредници су с поверењем код њега складиштили жито, све док једног дана није препродао робу и нестао. Тражио сам податке о власнику у надлежном министартву, али се испоставило да они не постоје. Држава је, дакле, склопила уговор с непостојећом особом – чуди се проф. др Шеварлић.
КНЕЖЕВИЋ: ВЕЛИКЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ

Резултати контроле Робних резерви требало би да буду готови до краја недеље, а како је Тањугу изјавио министар пољопривреде Горан Кнежевић, реч је о великим злоупотребама које дуго трају. Оно је додао да су “изгледа, у све умешани и одговорни из републичке Дирекције за робне резерве”.

У жељи да установимо у каквом су стању преостале количине прошлогодишњег рода пшенице и кукуруза, утврдили смо велике махинације у складиштима, казао је Кнежевић, додавши да “једно пише у документима, а друго је у реалности”.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!