Европа

Европски парламент: Ново проширење ЕУ тек 2025 – 2030

Издајничка Влада Србије је Бриселским споразумом предала Косово и Метохију, али бесплатно… Јуче је из европског парламента стигла вест да иако је, својевремено, 2018. деловала као реалност за приступање Западног Балкана ЕУ, сада то више није случај. Данас су опције „три нове чланице у наредних 10 година“ или „цео регион до 2025- 2030.“

Десет година после Солунске декларације којом је Европска унија потврдила „европску будућност“ Западног Балкана, званичници ЕУ понављају да уједињење Европе није комплетно без проширења на цео Западни Балкан. Истовремено они не желе да дају прогнозе или, како кажу, „лажна охрабрења“ када би то могло и да се реализује. Иако је својевремено 2018. година (као симболика стогодишњице завршетка Првог светског рата) деловала као реалност за приступање Западног Балкана Унији, сада то више није случај. Приступање постаје све захтевнији процес, а атмосфера и расположење у ЕУ не иду у прилог проширења.

„Није време за смеле потезе“, каже Марија Елени Копа, известитељка Европског парламента. „После уласка Хрватске генерални је тренд, и жао ми је због тога, тзв. консолидација унутра саме Уније. То значи да до новог проширења вероватно неће доћи у овој декади“, сматра Копа. Као представница грчких парламентарца, она каже да се већ одустало од идеје некадашњег грчког премијера Јоргоса Папандреуа, да се током следећег грчког председавања Европској унији, у првој половини 2014. године, одржи Солунски самит ИИ, на коме би се фокус ЕУ поново вратио на Западни Балкан.

„Сада, реално, можемо да се надамо да ћемо у том периоду моћи да почнемо преговоре са Србијом, организујем Међувладину конференцију и отворимо поглавља 23 и 24. Очекујемо да би Албанија већ у децембру могла да добије статус кандидата. За остале нису предвиђена битнија дешавања“, каже Копа.

11.07.2013

Дојче Веле, Вожд

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Мазохизам и психопатологија. Толико тужно и ружно. Не могу да верујем каквим се глупостима трује душа народа. Да ли заиста има будала које верују у овакве лаже? Зар нам је тако тешко да схватимо да нам је запад увек био непријатељ, да са њима нема среће!

  2. američka unija evropskih poslušnika je politička tvorevina u kojoj nema ni D od demokratije i prosperiteta već samo moćne države i poslušne koje će da budu iskorištavane i za koje će da važe posebna pravila i pravo odnosno koje neće imat nikakvo pravo osim da rade po diktatu moćnih ,e to je ta američka unija tkz evropska unija .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!