Србија

За НАТО су дечје болнице у Србији биле стратешки циљеви

САД и НАТО имају одговорност зато што су после пола века вратиле рат на европско тло, указао је председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић

Рат против Југославије био је генерална проба за многе ратове који су се касније дешавали, гласи један од закључака с јучерашње промоције књиге једног од највећих независних мислилаца савременог света Мишела Чосудовског, професора Универзитета у Отави и директора Центра за истраживање глобализације. Његово дело „Агресија САД и НАТО на Југославију” штампао је Београдски форум за свет равноправних и представљено је јуче у Београду, а професор Чосудовски рекао је да је на много начина рат који је вођен у Југославији почео знатно раније, односно осамдесетих година и да је био генерална проба за оружане сукобе који су се после десили.

„Већ почетком деведесетих година почео сам да истражујем економске димензије о ситуацији овде и схватио сам колико је она кључна у стратешком и војном погледу”, рекао је професор Чосудовски на почетку свог излагања. Он је указао на то да је НАТО категорички тврдио да је циљ био сачувати животе, али је додао да је годину дана после рата посетио дечју болницу за коју је рекао да је била стратешки циљ током бомбардовања, јер су у случају те болнице погођени генератори за струју.

Професор Чосудовски наводи да је Југославија била економија у успону, а да након 1999. године услеђује шок-терапија Међународног монетарног фонда и да је ова институција 1999. године имала стратегију којом је уништила фискалну политику Југославије. Чосудовски је казао да је у периоду од 1990. до 1995. године стратегија САД била да се на ову територију уведу терористи Ал Каиде и да су они укључени у бошњачко-муслиманску војску. Подсетио је да је Дејтонски мировни споразум потписан 1995. у војној бази у Охају, под надзором америчке владе, војске и – армије адвоката.

Говорећи о прелазу сукоба с тла Босне и Херцеговине на Косово и Метохију, професор Чосудовски је објаснио да су САД, да не би биле директно повезане с ратом, унајмиле приватну плаћеничку компанију, односно корпорацију за војно професионално регрутовање. „Они су регрутовали Агима Чекуа, а касније је постао главнокомандујући тзв. Ослободилачке војске Косова”, указао је аутор књиге и додао да је тзв. ОВК била финансирана захваљујући организованом криминалу.

О књизи „Агресија САД и НАТО на Југославију” говорили су генерал у пензији и раније начелник ГШ Војске Југославије Бранко Крга, генерал у пензији и председник ИО Клуба генерала и адмирала Србије Лука Кастратовић и председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић. Крга је рекао да верује да је јавност у Србији с посебним одобрењем прихватила наслов књиге који гласи „агресија”. „Појам агресије представља саму суштину онога што се дешавало 1999. године”, рекао је Крга и подсетио на то да постоје и другачије интерпретације, попут оне „хуманитарна интервенција”. Крга је истакао да је у време рата био на челу војнообавештајне службе и нагласио да није било апсолутно никаквог плана етничког чишћења, као и да је то професор Чосудовски запазио у поглављима свог дела.
Борељ и Вучић о одрживом решењу између Београда и Приштине

Разлоге за рат који је вођен против нас многи аутори проналазе у реафирмацији НАТО-а, поводом обележавања 50 година од формирања, а између осталог и у неутралисању Русије на овом простору, тестирању модела неке будуће интервенције, указао је Крга. Говорећи о последицама рата, истакао је да је једна од последица страдање српског, несрпског и албанског становништва од хуманитарних бомби са осиромашеним уранијумом, о чему се такође говори у књизи. Још једна последица рата, указао је, јесте да је тиме извршена генерална проба за ратове у Авганистану, Сирији, Јерменији и у другим земљама.

Кастратовић је навео да је написано много књига о НАТО агресији. „Јако битно је истаћи да је то била агресија САД, а НАТО је само продужена рука САД”, рекао је Кастратовић и додао да нас је професор Чосудовски подсетио на ову чињеницу. Истакао је да је значај књиге и у томе што је она написана током агресије на нашу земљу, као и да је тренутак саме промоције дела значајан зато што САД и ЕУ отворено прете Србији и уцењују је.

Председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић рекао је да је књига с великим задовољством и чашћу објављена у двојезичној форми, односно на српском и енглеском језику. „Из књиге и из излагања које смо чули произлазе неке оцене које увек морамо имати у виду, поготову што смо жртве једностране прозападне и пронатовске пропаганде и нисмо увек у стању да разлучимо шта је објективно, а шта је пропаганда”, истакао је Јовановић. Као прво и најважније, навео је да САД и НАТО имају одговорност зато што су вратиле рат на европско тло, после Другог светског рата, а као другу битну чињеницу, Јовановић наводи да је тај рат експанзионистички, то је рат ширења и освајачки рат. „То је далеко од неке интервенције, било да се она звала хуманитарна или некако другачије. Та стратегија ширења НАТО-а на Исток је основа на основу које је извршена агресија НАТО”, рекао је Јовановић и додао да је ланац НАТО база које су ницале, како је рекао, „као печурке после кише” у Бугарској, Румунији, све до балтичких република и Пољске, почео од „Бондстила”.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

виа
Политика.рс
Извор
Мина Ћурчић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!