Србија

Косово и Метохија: Срби усвајају статут

НОВОФОРМИРАНА привремена скупштина АП Косова и Метохије ускоро ће се поново састати како би изабрала још два потпредседника из општина јужно од Ибра, размотрила пословник и статут покрајине.

Челници овог параламента из СПС, СНС, СРС и ДСС, који нису добили „зелено светло“ из Београда, убудуће ће да раде – ванстраначки. То нам потврђује и први човек Скупштине Славко Стевановић:

– Договор је да сви радимо у својству грађана, а не страначких функционера. Надам се да неће бити проблема са централама у Београду.

Формирање Заједнице српских општина, које по договору Београда и Приштине треба да уследи након локалних избора 3. новембра, по Стевановићу, неће угрозити рад тела које предводи.

– Ако неко буде изашао на те изборе и формирао ЗСО, тај неће представљати народ. У томе могу да учествују само интересне групе и појединци. Срби са КиМ не желе на изборе по законима непризнате државе.

Раденко Недељковић, начелник косовско-митровачког округа, не очекује проблеме који би ометали рад Скупштине јер су, каже нам, све релевантне политичке опције на северу КиМ подржале њено формирање.

– Кад усвојимо статут, доставићемо га републичком парламенту на потврду. Не очекујем препреке. Подсећам да ни око Статута Војводине није било сагласности, па покрајина неометано функционише.

Иначе, Скупштина Косова у четвртак је усвојила Закон о амнестији, који је неопходан за спровођење бриселског споразума.

 

 

Новости

припрема: Србија данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!