Црвенка: Истину о отрованим берачима вишања траже у гробу

Црвенка: Истину о отрованим берачима вишања траже у гробу

На гробљу у Црвенки у четвртак је ексхумирано тело Војислава Керекеша (48), који је преминуо у воћњаку француско-српске компаније „Интерпром“ 17. јуна, првог дана бербе вишања у Новој Црвенки код Куле. За петак је одређена ексхумација тела Роберта Хулала (51) из Бачке Тополе, који је у истом воћњаку умро 22. јуна. Ексхумацију је наредио истражни судија Основног суда у Сомбору, пошто узрок смрти двојице берача није био утврђен.

Из новоцрвеначког воћњака још двоје радника – груповођа Гордана Миленковић из Црвенке и Миливој Сивчевић из Средњих салаша у општини Бачка Топола – 24. и 27. јуна завршили су у шок-соби Опште болнице у Врбасу. Портпарол врбаске болнице Славица Отовић тврди да су на токсиколошку анализу у Институт за судску медицину Медицинског факултета у Новом Саду послати узорци крви и урина и Миленковићеве и Сивчевића. Налази су, каже она, стигли 10. јула, али не могу да буду предочени јавности, јер би то било нарушавање приватности пацијената.

Међутим, портпарол Клиничког центра у Новом Саду Јелена Јуришић каже да је Институт за судску медицину испитивао само узорак крви предраднице Гордане Миленковић, „код које је елиминисана могућност тровања пестицидима“, али не и Миливоја Сивчевића, за којег је лекар Хитне помоћи у Кули др Велибор Васовић, иначе предавач токсиколошке хемије на Фармацеутском факултету у Новом Саду, посумњао да је отрован органо-фосфорним пестицидом.

Тужилац у Сомбору Ксенија Дејановић рекла је да тужилаштво још није добило ни токсиколошки налаз крви оболелих берача, ни извештај о контроли на остатке пестицида, коју је у воћњаку „Интерпрома“ обавила фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља.

Налазе токсиколошке анализе нису добили ни Гордана Миленковић ни Миливој Сивчевић. Миленковићева каже да јој је криминалистички инспектор из Сомбора рекао да су њени резултати у реду, а Сивчевић не зна због чега се налаз крије.

ПЕТ МИНУТА ОД СМРТИ

ТО што ћуте, може само да значи да налаз није уредан и показује да смо отровани. Изненадио бих се кад би то било побијено, јер ми у отпусној болничкој листи, коју су од мене узели полицијски инспектори из Бачке Тополе, пише да сам отрован вишњама. Ако нисам, шта је то онда било, кад лекари кажу да бих био мртав да сам само пет минута касније донет у болницу, а пре него што ми је позлило у воћњаку, био сам потпуно здрав – каже Сивчевић.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

2 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *