Српским грађевинцима од изградње Јужног тока од 600 до 800 милиона евра

0
(0)

СРБИЈА ће испунити захтев руског партнера и тендер за избор главног извођача на изградњи „Јужног тока“ биће расписан до 15. септембра. Цео посао водиће једна фирма, али ће, како каже Душан Бајатовић, директор „Србијагаса“, наши неимари имати статус партнера, а не подизвођача. Биће организовани у домаћи конзорцијум и од укупно 1,85 милијарди евра, колико вреди пројекат, у наредне две године одрадиће послове вредне између 600 и 800 милиона евра.

Добар део посла на припреми „Јужног тока“ кроз Србију је завршен. У току је експропријација и израда главног пројекта. Почетак радова планиран је за крај новембра или почетак децембра, а тој свечаности присуствоваће највиши званичници Србије и Русије.

– У наредних осам година у развој енергетског сектора биће уложено 10 милијарди евра – истакао је у четвртак премијер Ивица Дачић, на конференцији „Јужни ток – еволуција гасовода“. – У наредне три године у нафтни сектор биће инвестиране три милијарде евра, две милијарде у обновљиве изворе, а у гасни, такође, око две милијарде евра. У сектору гасне привреде најзначајнији пројекат је „Јужни ток“ заједно са изградњом складишта у Банатском двору и Итебеју, чиме ће Србија постати значајан фактор у региону када је реч о енергетској стабилности.
БЕЗ ПОЛИТИКЕ Појефтињење гаса за 12 долара наложило је Министарство енергетике, каже министарка Зорана Михајловић, јер у структури коју је дао „Србијагас“ није урачунат домаћи гас. Министарка је, реагујући на изјаву Бранка Ружића, шефа посланичког клуба СПС, да неће бити разговора о евентуалној смени Душана Бајатовића, рекла да пословање „Србијагаса“ превазилази све политичке приче.

Влада Србије је, каже Дачић, свесна свих обавеза које има по међудржавном споразумом и уверен је да ће те обавезе бити испуњене квалитетно и на време.

– „Јужни ток“ у односу на алтернативне пројекте изгледа као када се пореде „слон и мува“ – каже Душан Бајатовић.

– Паре за изградњу гасовода су обезбеђене и „Јужног тока“ ће бити. Бенефити су посао за око 4.000 радника и 200 милиона евра годишњег прихода.

Александар Сиромјатин, заменик директора „Гаспрома“ за пројектовање, каже да то што је заједничка фирма „Гаспрома“ и „Србијагаса“ регистрована у Швајцарској, а не у Србији, неће ни на који начин штетно утицати на изградњу гасовода. То је уобичајена пракса „Гаспрома“, који заједничке компаније региструје или у Швајцарској или у Холандији. Оформљена је ћерка фирма у Србији и цео посао се одвија у складу са српским законима.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕСТОРОВИЋ: Швеђани нису закључавали народ, а сада имају колективни имунитет на Kорону!

4.6 (21) Пулмолог Бранимир Несторовић рекао је да је важно то што је опао проценат …

Грађани плаћају, картел троши: Ребаланс Буџета Србије доказује да је он Вучићева крава музара

5 (5) Ребаланс буџета Републике Србије за ову годину показује да држава решава на првом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend