Безбедност

Градске пијаце: Нико не контролише воће и поврће нити се зна одакле је

ДА ли је воће и поврће, које Београђани купују на пијацама и кванташу здравствено исправно, нико не контролише! Ниједан продавац не мора да има потврду са анализе да је његов кромпир, лук или парадајз безбедан. Да ли у јабуци има остатака пестицида, јер је то воћка која се од априла до јесени прска сваких седам дана? Има ли у карфиолу можда олова, јер је њива у којој је никао поред аутопута? Једемо ли затровано воће и поврће?

Продавцима ових намирница нико не узима узорке робе на анализу! У пракси, само од њихове савести зависи хоће ли поштовати прописе и продавати воће и поврће, тек по истеку каренце – одређеног временског периода после прскања.

Градски секретар за пољопривреду Александар Јанковић каже нам да нико не зна колико се у воћу и поврћу налази пестицида, хербицида или тешких метала, нити, да ли њихове количине прелазе дозвољене границе!

– То би требало да контролише републичка пољопривредна инспекција, али питање је када су последњи пут то учинили – наводи Јанковић.

РОБИ СЕ НЕ МОЖЕ УЋИ У ТРАГ АЛФИРОВИЋ сматра да би у велетржницама воће и поврће требало да продају само регистровани продавци, а не било ко, ко плати улаз, како је сада пракса. Тада би се знало бар порекло робе и ко је одговоран за њену исправност. Овако у 90 одсто случајева накупци продају производе, тако да ако роба не буде у реду, не може јој се ући у траг.
– Мали је број тих инспектора, а покривају целу Србију. Решење је да се Граду и другим локалним самоуправама дозволи да имају пољопривредну инспекцију.

Тада би и саме пијаце узимале узорке и контролисале робу, која се продаје на њиховим тезгама. То већ раде када су у питању млечни и месни производи, јер те контроле обавља ветеринарска инспекција.

Јанковић каже да се овако нити зна каква је роба, одакле је и да ли је здравствено исправна, а у Београду се продаје на 33 пијаце и једној велетржници.

Колико је систем контроле наопако постављен говори и Младен Алфировић, правни саветник у Националној организацији потрошача Србије.

– Ако некада инспектори и контролишу робу, они испитују да ли у њој има трагова пестицида који су забрањени, а не контролишу да ли је можда повећана доза неког од 2.000 пестицида у употреби и да ли се роба продаје под каренцом – објашњава Алфировић.

– Произвођачи имају потпуно одрешене руке да одлуче када ће робу продати, тако да она може да буде пуна пестицида. Иначе, контрола воћа и поврћа је слаба или никаква, јер је немогуће да неколико инспектора обиђу сва места где се те намирнице продају.

Постоје прописи, али у пракси нема надгледања њихове примене.
ПРЕДЛОЖИЛИ НЕЗАВИСНУ КОНТРОЛУ НАЦИОНАЛНА организација потрошача Србије је пре пет месеци конкурисала код Министарства пољопривреде да раде независне контроле воћа и поврћа. Младен Алфировић каже да још нису добили никакав одговор, а без њиховог одобрења то немају право да раде.
ФИТОСАНИТАРНА ИНСПЕКЦИЈА: СВЕ АНАЛИЗЕ НЕГАТИВНЕ…

У ФИТОСАНИТАРНОЈ инспекцији Министарства пољопривреде кажу да они на основу унапред одређеног плана, контролишу узорке воћа и поврћа које се налази на тржишту у зависности од сезоне. Узорке узимају код произвођача, у велетрговинама и другим продајним местима и њиховом лабараторијском анализом контролишу да ли има остатака пестицида.

Такође наводе, на граници се контролише и свака пошиљка воћа и поврћа из увоза на све параметре безбедности.

Током ове године резултати лабораторијских анализа показују да није било повишених количина остатака пестицида у воћу и поврћу.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!