fbpx

Градске пијаце: Нико не контролише воће и поврће нити се зна одакле је

0
(0)

ДА ли је воће и поврће, које Београђани купују на пијацама и кванташу здравствено исправно, нико не контролише! Ниједан продавац не мора да има потврду са анализе да је његов кромпир, лук или парадајз безбедан. Да ли у јабуци има остатака пестицида, јер је то воћка која се од априла до јесени прска сваких седам дана? Има ли у карфиолу можда олова, јер је њива у којој је никао поред аутопута? Једемо ли затровано воће и поврће?

Продавцима ових намирница нико не узима узорке робе на анализу! У пракси, само од њихове савести зависи хоће ли поштовати прописе и продавати воће и поврће, тек по истеку каренце – одређеног временског периода после прскања.

Градски секретар за пољопривреду Александар Јанковић каже нам да нико не зна колико се у воћу и поврћу налази пестицида, хербицида или тешких метала, нити, да ли њихове количине прелазе дозвољене границе!

– То би требало да контролише републичка пољопривредна инспекција, али питање је када су последњи пут то учинили – наводи Јанковић.

РОБИ СЕ НЕ МОЖЕ УЋИ У ТРАГ АЛФИРОВИЋ сматра да би у велетржницама воће и поврће требало да продају само регистровани продавци, а не било ко, ко плати улаз, како је сада пракса. Тада би се знало бар порекло робе и ко је одговоран за њену исправност. Овако у 90 одсто случајева накупци продају производе, тако да ако роба не буде у реду, не може јој се ући у траг.
– Мали је број тих инспектора, а покривају целу Србију. Решење је да се Граду и другим локалним самоуправама дозволи да имају пољопривредну инспекцију.

Тада би и саме пијаце узимале узорке и контролисале робу, која се продаје на њиховим тезгама. То већ раде када су у питању млечни и месни производи, јер те контроле обавља ветеринарска инспекција.

Јанковић каже да се овако нити зна каква је роба, одакле је и да ли је здравствено исправна, а у Београду се продаје на 33 пијаце и једној велетржници.

Колико је систем контроле наопако постављен говори и Младен Алфировић, правни саветник у Националној организацији потрошача Србије.

– Ако некада инспектори и контролишу робу, они испитују да ли у њој има трагова пестицида који су забрањени, а не контролишу да ли је можда повећана доза неког од 2.000 пестицида у употреби и да ли се роба продаје под каренцом – објашњава Алфировић.

– Произвођачи имају потпуно одрешене руке да одлуче када ће робу продати, тако да она може да буде пуна пестицида. Иначе, контрола воћа и поврћа је слаба или никаква, јер је немогуће да неколико инспектора обиђу сва места где се те намирнице продају.

Постоје прописи, али у пракси нема надгледања њихове примене.
ПРЕДЛОЖИЛИ НЕЗАВИСНУ КОНТРОЛУ НАЦИОНАЛНА организација потрошача Србије је пре пет месеци конкурисала код Министарства пољопривреде да раде независне контроле воћа и поврћа. Младен Алфировић каже да још нису добили никакав одговор, а без њиховог одобрења то немају право да раде.
ФИТОСАНИТАРНА ИНСПЕКЦИЈА: СВЕ АНАЛИЗЕ НЕГАТИВНЕ…

У ФИТОСАНИТАРНОЈ инспекцији Министарства пољопривреде кажу да они на основу унапред одређеног плана, контролишу узорке воћа и поврћа које се налази на тржишту у зависности од сезоне. Узорке узимају код произвођача, у велетрговинама и другим продајним местима и њиховом лабараторијском анализом контролишу да ли има остатака пестицида.

Такође наводе, на граници се контролише и свака пошиљка воћа и поврћа из увоза на све параметре безбедности.

Током ове године резултати лабораторијских анализа показују да није било повишених количина остатака пестицида у воћу и поврћу.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БЕЛА ДЕМОНИЈА СЕ ПРЕМИШЉА: Праћење грађана преко телефона и нано-чипова ради сузбијања короне

5 (3) Мада уз расправу о истинској делотворности и томе у којој мери ће то …

Немачка тражи да се испита могуће лабораторијско порекло корона вируса

5 (3) НЕМАЧКА се придружила земљама које захтевају да кинеско руководство разјасни појаву корона вируса. …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *