Економија

ЕУ дели буџет

01.07.2011. –

Нацрт финансијског плана за предстојећих 7 година од 2014. до 2020. године, који је припремила Европска комисија, априори не одговара никоме. Већина партнера са Француском и Пољском на челу унапред се жале због смањења позамашних дотација европским аграрима – са 40 до 33 одсто трошковног дела буџета. Заједници не одговара, јасна ствар, ни додавање прихода у бриселску благајну, ни ревидирање система повратка дела националних улога – у страну њиховог умањења. Замерке и напади натерали су шефа Европске космије Жозеа Мануела Барозуа да се огласи. Он је алудирао колегама да пажљивије проуче финансијски план пре него што се лате критике.

Овог пута бес штедње није заобишао ни саме службенике Европске комисије. За почетак увећаће им старосни праг за одлазак у пензију са 63 до 65 година. А 5% чиновничке братије од укупног броја од 45 000 треба да буде отпуштено. За седам година отпуштања ће сачувати за бриселску благајну две милијарде евра. На укупном буџетском контексту од преко трилион евра то је, наравно, кап у мору, али ове две милијарде никако неће бити на одмет.

За сада није јасно каквим уступцима треба да плати Европска комисија шефовима националних држава за нови поредак узимања ПДВ. Барозу претендује на сепаратно опорезивање на читавој територији ЕУ мимо националних влада. Оне се наравно буне, не желећи да уступе део суверенитета. Другим порезом Брисел намерава да опорезује банковне трансакције. То је већ озбиљније од ПДВ. Опоненти предвиђају одлив капитала из ЕУ на финансијске берзе САД и Азије. Сумње дели и члан Националног банкарског савета Павел Медведев.

Бојим се да ако се опорезују банковне трасакције, десиће се два догађаја. Један је то што ће се трансакције вршити не у Европи, већ негде на другом месту. Сада је то врло лако учинити: технологије обрачуна су постале врло савршене. На легални банкарски систем ће се вршити врло јак притисак алтернативним системима обрачунавања. Порез на обрачун је врло тежак порез. Он ће висити изнад главе при свакој кретњи банке. Бојим се да ће се за велике обрачуне наћи нека алтернатива. Држава, надзорни органи ће престати да контролишу ове обрачуне. Одуство контроле је страшан проблем при оној брзини размене нова која је сада принципијално могућа.

Жестоку борбу приликом проласка буџета предвиђа шеф фракције социјал-демократа у Европарламенту Мартин Шулц. Логично: ради тога не треба бити пророк. Подела средстава пореских обвезника је озбиљна и одговорна ствар. На крају обавезно остају оштећени и увређени.

 

Извор: Голос России

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!