Привреда због курса изгубила милијарду евра

0
(0)

Б. Стаменковић | 02. 07. 2011.

БЕОГРАД – Велике осцилације курса динара према евру највише су протеклих недеља погодовале банкама и шпекулантима, док су на губитку били грађани и привреда. Курс динара је у протеклих месец дана нагло ослабио, а онда само за дан ојачао за скоро два динара. Стручњаци кажу да су разлози нови услови кредитирања који повећавају тражњу за домаћом валутом и оцењују да ће динар бити стабилан.

Динар је у четвртак ојачао према евру за 1,7 одсто, тако да је средњи курс био 100,7 динара за један евро. Јуче је један евро вредео 100,5 динара.
Само у протеклих месец дана привреда је на курсним разликама изгубила 95 милијарди динара. Родољуб Драшковић, власник „Свислајона“, каже да је за привредника битно да је курс стабилан и реалан.

– Боље је да га закују на 110 или 120, али да је стабилан – наводи Драшковић.
Вредност динара у последњих неколико дана обориле су Влада и банке, тврде познаваоци, и то потезом од пре неколико месеци, када су емитоване државне динарске обвезнице које су јуче доспеле на наплату. Практично, банкама су доспевале велике количине динара које су мењале за евро.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је јуче да је динар стабилан и потврдио је да су померања курса последњих дана последица доспевања на наплату државних хартија од вредности индексираних у еврима.

– У овом тренутку НБС не види разлог за нестабилност на девизном тржишту – казао је гувернер. Владимир Глигоров, сарадник Бечког института, каже да је јачање динара тренутно, те да се десило због нових услова кредитирања који повећавају тражњу за динарима.

– Мислим на повећани депозит и на најаве да ће то довести до нижих камата. Осцилације погодују шпекулативним пословима и банкама у мери у којој се тиме баве. Не погодују домаћинствима и предузећима. У нормалним околностима не погодује ни централној банци јер негативно утиче на њен кредибилитет – наводи Глигоров.

Јасна Атанасијевић из Хипо банке каже да је динар јачао услед добрих каматних стопа и великог обима задуживања државе путем трезорских записа када се значајно инвестирало у динарске хартије.

За пет месеци рата за стан повећана 1.600 динара
Грађани чија је рата за стан износила 300 евра на почетку године у динарима је тада требало да издвоје 31.803 динара. Почетком маја ове године њихова рата је била 29.010 динара, а ове недеље 30.600. За месец дана обавезе су повећане за 1.590 динара.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срби некад и сад (видео)

5 (2) “Срби некад и сад”, документарни филм Продукције Пријатељ Божији, бави се питањем духовног …

Поносни сте на српски ИТ сектор па га зато глобите са 80% пореза субвенцирајући успут стране фирме?!

4 (4) КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend