Хроника

Кривичне пријаве за отимачину обрадивог земљишта чаме по фиокама тужилаштва

ОСМИШЉАВАЊЕ стратегије за измену одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) која ће, како су „Новости“ писале у четвртак и петак, странцима омогућити да српску земљу слободно купују већ 2017, мора да буде приоритет новог министра пољопривреде. Са тим су сагласни не само експерти за агроекономију, већ и сви они који озбиљно промишљају националну будућност.

– Рок од четири године после којег ће продаја земље странцима бити слободна, практично је почео да тече у јуну, када је ССП, после других чланица ЕУ, у свом парлементу ратификовала и Литванија – подсећа др Милан Простран из Привредне коморе Србије. – Стога, најкасније до јануара наредне године, када ће почети преговори о његовој примени, Србија мора да има јасну и убедљиву аргументацију да и она, попут других земаља, треба да добије одговарајући мораторијум који ће, такође, важити тек после уласка у ЕУ.

И Простран, и други експерти су, иначе, апсолутно сагласни да је приватизација друштвених комбината, а тиме и отприлике око 450.000 наше најбоље земље, била једна од најцрњих тачака претходне српске деценије.

– Кључна тачка те невиђене пљачке била је Агенција за приватизацију, која је морала да спречи, а није, незапамћено крчмљење најзначајнијег националног ресурса – каже, за наш лист, републички посланик Саша Дујовић који је, у претходном сазиву, као председник скупштинског Одбора за представке и предлоге, у више наврата иницирао откривање свих махинација са ораницама.

Тада, како каже, није било политичке воље, али је она сада много изгледнија. У то се уздају и десетине хиљада људи који су, после приватизације комбината, остали без посла. Њихове очи упрте су, пре свега, у оне којима је борба против криминала главни посао.

– Што преко нашег савеза, што појединачно преко удружења малих акционара, до сада је за малверазације приликом приватизације комбината, Тужилаштву за организовани криминал поднето више десетина кривичних пријава – потврђује Веселин Мухединовић, председник Савеза удружења малих акционара Војводине.

НАДА У ВУЧИЋА ДЕЛЕГАЦИЈА Савеза удружења малих акционара је, у покушајима да скрене пажњу на драстичну пљачку српског аграра, стигла и до првог потпредседника Владе Александра Вучића. 
– Обећао нам је да ни ту, као ни у другим случајевима криминала и корупције, нико неће бити повлашћен – каже Веселин Мухединовић. 
– Замолио је само за мало стрпљења, најавивши да ће оно што се догађало на српским њивама на ред доћи чим буде готов рад на 24 спорне приватизације са списка ЕУ.

Међу њима су, наставља он, и приватизације „Раткова“ из Раткова које је, како смо писали, у међувремену, препродато Хрватима, „Жито групи“, затим „Милетић“ из Српског Милетића и „Војводина“ из Бачког Брестовца које су, такође из друге руке, купили Ирци, „Криваја“ из Криваје до које су, на исти начин, дошли Мађари. Али и „Змајево“ у којем је радио и Мухединовић, па „Зобнатица“ из Бачке Тополе, „Јадран“ из Фекетића, „Агрокомбинат“ из Суботице… Докле је стигао рад на тим пријавама, „Новости“ су покушале да сазнају у самом тужилаштву, али одговори на наша питања послата почетком ове седмице још нису стигли.

– Према нашим сазнањима, кривичне пријаве су прослеђене територијално надлежним вишим тужилаштвима – каже Мухединовић. – Изузетак је, наводно, само приватизација „Зобнатице“ која се повезује са Дарком Шарићем, пошто је београдска испостава компанија из Либерије, која је то пољопривредно добро купила, у Београду била регистрована на истој адреси где и његове фирме.

А управо пример одбеглог пљеваљског нарко-боса више него речито говори како је текла, и докле је довела, приватизација српске земље после 2000. Пре седам-осам година он је, на велико, куповао имања по Војводини, па је, тако, од такође контроверзног Милета Јерковића, који их је претходно купио на аукцији, а онда није могао да их у целости исплати, прекупио и више од 1.000 првокласних хектара „Младог борца“ из Сонте и „Јединства“ из Гајдобре. Та газдинства су му доцније додуше одузета, али су, у међувремену, толико девастирана да нису ни сенка некада врло успешних пољопривредних комбината.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!