Свет

Меркел с премијером Кине о спасу евра

БЕРЛИН – Председник владе Народне Републике Кине Вен Ђијабао је данас, у разговору с немачким канцеларом Ангелом Меркел у Пекингу изнео спремност своје земље за јачи ангажман у спасу евра.

Премијер Вен је, како се истиче у немачким медијима, рекао да НР Кина размишља о свом деловању за преважењу кризе евра и да је спремна за да се јаче заложи за стабилност, али је избегао да пружи конкретна обећања већ је захтевао од Европљана појачане напоре за реФорме.

По Вену, решење дужничке кризе у Европи је нужно, јер је тај континент ”за Кину од стратешког значаја”.

Вен је даље оценио да Европа мора смањити дугове и спровести структурне реФорме, при чему су “сопствени напори одлучујући”.

Премијер НР Кине је нагласио да је, пре свега, важно да поново дође до динамичног привредног раста у земљама евро-зоне.

Меркелова, чији се одлазак у Пекинг, само пар дана после самита Европске уније тумачи као одличан ”тајминг”, позвала је на тешњу међународну сарадњу ради превазилашења Финасијске кризе.

Осим привредних и билатералних тема, где је Меркел настојала да одагна страховања НР Кине због кризе у еврозони, немачки канцелар је данас затражила од званичног Пекинга да изврши притисак на Иран због нуклеарног програма те земље.

Tехеран би требало да буде још “отворенији и транспарентнији” у вези свог нуклеарног програма, казала је Меркелова у говору на Кинеској академији друштвених наука.

Немачки владин извор је рекао раније да ће канцеларка такође затражити од власти у Пекингу да не користе европске санкције о забрани увоза иранске наФте, уведене Tехерану због његовог нуклеарног програма, како би повећале властити увоз те сировине.

Меркелова, која ће се у петак састати с кинеским председником Ху Ђинтаом, у говору је споменула и Сирију, рекавши да је “важно да међународна заједница говори једним гласом у Уједињеним нацијама”.

Очекује се да ће Меркел затражити од Пекинга подршку за резолуцију о Сирији у Савету безбедности Уједињених нација.
Меркелова је даље позвала на давање истих права немачким компанијама које раде у НР Кини каква имају и домаће Фирме.

“Као немачки предузимачи желимо да будемо третирани исто као и кинеске компаније”, рекла је Меркелова.

Пут Меркелове у НР Кину уследио је само неколико дана после немира у провинцији Сечуан, где живи и тибетанска мањина, па је канцеларка најавила да ће и питање људских права бити на дневном реду разговора с руководством у Пекингу.

“Немачка је увек заговарала отворени политички дијалог, укључујући и контраверзна питања каква су људска права и успостављање владавине права”, рекла је Меркелова, која је пре пар година, као први немачки канцелар у сред Канцеларске службе у Берлину примила тибетанског верског и политичког вођу далај ламу, што је тада изазвало велико негодовање Кине.

Канцеларка је у посету НР Кини отишла у пратњи 20-очлане привредне делегације, од које половину чине шеФови ”Дакс” концерна, пренели су немачки медији.

Када је реч о немачко-кинеским привредним односима, Кина сигнализује већ годинама своју спремност за директне инвестије у Немачкој, а то је и овог пута потврдио премијер Вен.

У Берлину кажу да су те инвестије добродошле, преносе немачки медији.

У овом моменту у Немачкој активно делује око 800 кинеских предузећа.

Немачки медији наглашавају да је њихова земља најважнији трговински партнер НР Кине у Европи.

НР Кина је, пак, за немачку привреду, после Сједињених Америчких Држава и тржишта ЕУ, најважнији спољнотрговински партнер.
Tрговинска размена између НР Кине и Немачке је достигла 169 милијарди у 2011, за 18,9 посто више од предходне године.

 

Танјуг


Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!