fbpx

Купци траже декларацију и за месо

0
(0)

Центар потрошача затражио је да се у трговинама истакну декларације за свеже месо. На „етикетама“ треба да се нађу подаци о произвођачу, врсти меса, као и датуму производње

ПРВО и основно право потрошача – да буде тачно информисан неретко је само слово закона. Управо је таква ситуација када је свеже месо у питању. Купац често не зна шта плаћа, када шницли истиче рок употребе, као ни када је произведено, а о квалитету нема ни говора.
Центар потрошача Србије затражио је да се у трговинама јасно истакну декларације за свеже месо. На видљивим „етикетама“ сваки потрошач би требало да нађе податке о произвођачу, врсти меса, као и датуму производње, изјавила је председница тог центра Вера Вида.

– Пракса пословања трговина није омогућавала потрошачима да буду довољно информисани – истакла је у четвртак Вера Вида, председник Центра потрошача Србије. – Право на информисаност гарантовано је Законом о безбедности хране, Законом о заштити потрошача и Правилником о декларисању.

ПРОИЗВОЂАЧИ ПРЕДСЕДНИК Центра потрошача Србије Вера Вида сматра да су произвођачи меса, за разлику од трговаца, испоштовали нормативе и провере квалитета. Безбедност меса проверава Ветеринарска инспекција, која контролише услове на линији производње, чувања и руковања месом.

Према њеним речима, трговци избегавају декларисање, јер је уредбом онемогућено испостављање „књижних задужења“. Реч је о накнадном трошку које рецимо трговац испоручи добављачу, односно кланичару у овом случају и додатно повећа цену, мимо првобитног уговора. Уз коментар „да је месо жилаво или више масно него што се очекивало, трговац код произвођача додатно обори цену, али то потрошач на крају не осети.
– То задужење пре ступања уредбе на снагу кретало се између пет до седам процената – додаје Вида. – Према важећем Правилнику постоје 15 категорија рецимо свињског меса. Али, трговци нуде и млевено месо, које не сме бити у понуди и за које се не зна категорија. Иначе, Ветеринарска инспекција има све такозване „улазне“ податке о свежем месу у трговинама, његовом пореклу, року трајања, категорији, али је проблем што то не виде сами купци.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Катастрофалне прогнозе економиста: Амерички БДП пашће за 30 одсто

5 (3) ЊУЈОРК – Економисти „Морган Стенлија” и „Голдман Сакса” оцењују да ће пандемија коронавируса …

Немачка због коронавируса очекује рецесију од најмање пет одсто

5 (2) Немачка, прва европска привреда, ће 2020. забележити рецесију која ће бити најмање упоредива …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *