Србија

Нови Сад: Ваздушни балет над Дунавом (фото)

МОЋНИ акробатски авиони лете кроз „капије“ постављене на Дунаву, а под тврђавом. Призор који је досад био уобичајен за Будимпешту, која је редован домаћин трка авиона, преселио се неколико стотина километара јужније. На Дунаву, под Петроварадинском тврђавом, своје вештине, у суботу и недељу, на аеро-митингу „Нови Сад 2013“, пред неколико хиљада окупљених грађана, приказало је укупно 16 пилота.

Пилоти, који су, осим из Србије, стигли и из Немачке, Мађарске, Словеније и Хрватске, полетали су у акробатским „машинама“ са спортског аеродрома у Ченеју, а како објашњавају организатори, из аеро-клуба „Галеб Г4“, суботу су искористили да се упознају са специфичностима „стазе“ на којој су се надметали. Она је, наиме, са једне стране била омеђена Петроварадинском тврђавом, а са друге стране забрањеном зоном града, а морало се пазити и на мостове и стубове на Дунаву.

У првом делу митинга, пилоти су се такмичили у брзом летењу између капија, од пилона, постављених на понтонима на Дунаву, високих 18 метара, извођењу „задатих“ бравура, док су у другом делу наступа, могли да прикажу умеће пилотирања, у програму који су сами замислили.

mala-Aeroshow-na-beogra

У овом делу најбоље је резултате постигао Томо Пољанец из Словеније, са авионом „џајлс“, који је предвиђене елементе урадио за 1,44 минута, само пар секунди брже од Бранимира Амбрековића из Хрватске, на авиону „екстра 300“, Јага Стимбергера из Словеније, на апарату „питс“, и Тима Тиба, из Немачке, на авиону „екстра 330“

Највише уздаха и аплауза, међутим, „измамио“ је Золтан Вереш, Гинисов рекордер у броју ваљака, од чијег је ревијалног наступа, који је почео и завршио „нацртаним“ срцем од трагова дима, многим гледаоцима застајао дах.

mala-Aeroshow-01 na-beogra

Публика је, са одушевљењем поздавила и уводни наступ тројке акро-групе „Старс“, на „галебовима Г2“, а такође и насуп солисте ове групе Драгана Амиџића, као и прелет и маневре избегавања ракета, два „галеба Г4“, из састава Ратног ваздухопловства Војске Србије.

ТРАДИЦИЈА 

ПРЕДРАГ Свилар, члан Градског већа задужен за спорт и омладину, који је, испред Града Новог Сада, такође организатора митинга, подсетио је како је Нови Сад дуго времена био центар ваздухопловства.

– Трудићемо се да овај минтинг постане традиционалан, јер Нови Сад, који има и „Авијатичарско насеље“, заслужује тако нешто – поручио је Свилар.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!