Друштво

Спушта се “демократски” мрак на медије у Србији (видео)

Одлука да проговори јавно, критички и оптужујуће за кабинет првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића, бившег министра привреде Сашу Радуловића је преко ноћи од одлазећег члана Владе претворила у криминалца и државног функционера са сумњивим пословима “са стране”.

Овај ексминистар је само једна од жртава која плаћа данак уласку у мутне воде политике. Гласила су годинама уназад све пунија прљавих пикантерија, спинова и блаћењима политичких противника која се појачавају у предизборним кампањама кад се најпрљавији веш баца јавности пред очи. Српска свакодневица показује да се већина политичких партија предала и гледа како да постану вагон напредњачке изборне локомотиве, а да и медији крећу пут својеврсне диктатуре и цензуре. Тако се исте вечери када је Радуловић “ударио” на вицепремијера десило да је његово обраћање јавности емитовано, па је после 15 минута волшебно нестало са сајта државне агенције, да би се потом опет појавило. Радуловић је ипак и јуче био централна таблоидна фигура чији су лик и дело укаљани до неразумних граница.

Колико је цена његове истине висока, показала је и чињеница да му је већина медија затворила врата за сваку одбрану од напада. Да овај бивши министар није разумео стање у земљи приметила је универзитетски професор Даница Поповић у изјави за наш лист да ће новој влади бити лакше јер неће бити министара који се баш ништа не разумеју у политику. Попут Радуловића који чак није схватио ни да је титулу “реформатор године” добио да би заћутао, а не да би таласао по новинама. Колико је овај бивши члан Владе погрешио што је зашао у у политичке воде на неки начин је потврдио и сам Вучић.

– Саша Радуловић је, кад је постао министар привреде, имао добре идеје и намере, али се у међувремену претворио у политичара, за разлику од министра финансија Лазара Крстића, чијим радом сам задовољан – објаснио је Вучић кога је Радуловић окарактерисао као “кочничара реформи”.

Забринута ЕУ

Да Европска унија помно прати стање у српским медијима видело се из овонедељне изјаве шефа Мисије Оебса Мајкла Девенпорта који је изразио забринутост због инструментализације појединих гласила.
– ЕУ залаже за независне медије, јасну власничку структуру и примену Медијске стратегије. Дуго чекамо на суштинску примену свега тога. Дубоко смо забринути и због инструментализације појединих медија и што цуре подаци из појединих истражних поступака. Желимо да видимо напредак у томе, јер је то неприхватљиво – поручио је Девенпорт.

Годинама уназад на злоупотребу медија и цензуру указује бивши премијер Зоран Живковић који за “Вести” каже да је то што се сада догађа Саши Радуловићу још једна последица таквог стања.

– Блага је реч контрола, то је диктатура. Кренуло се 2004. године, а од тада се само смењују контролори, власници и сувласници медија међу којима су и политичари, а уредништва зарад шаке долара на све пристају срозавајући новинарску професију – каже Живковић.

Он подсећа да је министар Радуловић као Вучићев кадар пре пола године проглашаван експертом за економију и стратегом, што и није било тачно, да би сада био у блату као криминалац и срамота за Србију, што је такође нетачно.

– Још горе ће бити у предизборној кампањи, а колико се користе медији добар пример је државна телевизија која до расписивања избора Вучића и председника Томислава Николића није помињала само у вестима о водостају река, а верујем да ће их и у њима бити у кампањи, као и већ познате злоупотребе државних ресурса – каже Живковић.

Он је казао да је Николић, који се проглашавао председником свих грађана Србије, сада најавио да ће гласати за СНС, што је печат на злоупотребе и слику Србије данас.

Да водећа странка у власти контролише медијску сцену сматра и социолог Весна Пешић, која каже да је те контроле било и у време владавине Демократске странке, али је сада брутализована.

– Контролишу углавном све, али понешто пусте, а понешто дозирају. Та брутализација је евидентна у таблоидима који терају у апс, сатанизују и људе проглашавају лажовима, лоповима и криминалцима. За разлику од времена бивше власти, сада се удара само на опозицију, док је пре било и напада на људе у власти, што је добро на својој кожи осетио Млађан Динкић – оценила је Пешићева за “Вести”.

Спиновања и медијске лажи углавном гађају политичаре, али се на истој мети нашла и водитељка “Утиска недеље” на ТВБ92 Оља Бећковић која је у последњој емисији угостила Александра Вучића. Један од таблоида блиских власти напрасно је после тог викенд нимало пријатног пропитивања вицепремијера Бећковићеву са Б92 преселио на ТВ Нова која је одмах такав трансфер демантовала. Позната водитељка за “Вести” открива позадину медијске спекулације у којој се обрела као “случајност”.

– То сам схватила као редован гледалац емисије “Код Ђуке на кафи” на ТВ Коперникус коју води функционер СНС Владимир Ђукановић. Он ми је помогао да увидим да су ТВ Нова и та ТВ станица конкуренти за националну фреквенцију и да се у ствари ради на томе да је добије Коперникус. Односно да се врши притисак и преко таблоида на Вучића који о свему у земљи одлучује и на Републичку радио-дифузну агенцију како да преломе ту одлуку која ускоро треба да уследи – објашњава Бећковићева како је као “колатерална штета” постала и фигура у овој причи.

Неуставни врхунац

– Врхунац свега је да ниједан медиј није писао о незаконитом смењивању Саше Радуловића, не питавши како се смењује неко ко је већ поднео оставку. Колико знам, то не ради Влада Србије, већ парламент који је распуштен, а ово неуставно понашање нико није коментарисао, што довољно говори о медијској ситуацији – каже бивши премијер Зоран Живковић.

“Оља народа”

Оља Бековић, која будућим колегама поручује да новинарство није за кукавице, открила је и како су протекли вишеминутни рекламни блокови у последњој емисији у којој је гостовао вицепремијер.
– Прва два у тишини, а друга два у буци – кратко је описала.
Да је Вучића добро преслишала приметио је колумниста Драгољуб Петровић.
– Права драма, наиме, одвијала се у недељу у глави првог потпредседника. У истом дану саопштио је да ваља проверити вољу народа и увече отишао да провери Ољу народа. С вољом ће он лако, али му с Ољом никако не иде. За разлику од народа, она поставља питања и потпитања – навео је Петровић.

 

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Ko je vlasnik “Srbija danas”? 🙂 Demokratski mrak je ušao ovde 1989.g. kada su predata ovlašćenja za upravljanje preduzećima političkoj”eliti” a sindikat i SSRN ukinuti ,od 1 partije (KPJ) u pazovačkom bioskopu napravljena tzv opozicija 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!