Србија

Помоћ Србији стиже са свих страна, Русија предњачи

У Србију, угрожену поплавама, стиже помоћ са свих страна, а стигао је и први контингент помоћи УН који се састоји од агрегата, пумпи за воду и чамаца за спасавање.

Русија, као и више европских земаља и држава из региона, упутили су у Србију хуманитарну помоћ и спасилачке екипе. Током дана стићи ће и други део хуманитарне помоћи УН, са храном и водом, за најугроженије становништво.

Руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков најавио је да ће Русија послати додатну хуманитарну помоћ Србији,

“Затражићу додатну хуманитарну помоћ. Још један авион са храном и лековима ће бити послат”, рекао је Пучков.

Он је затражио од српских власти да га обавесте шта им је потребно, преноси Итар Тас.

УН су основале координациони тим при Сектору за ванредне ситуације, који са надлежнима из Србије координишу сву пристиглу помоћ и помажу локалним властима у отклањању последица поплава. У Србију је током ноћи стигло 40 спасилаца из Француске специјализованих за одбрану од поплава, опремљених са два чамца за спасавање, неколико пумпи и осталом опремом

Спасилачки тимови из 17 земаља са пумпама великог капацитета и чамцима, заједно са српским колегама, без престанка раде на евакуацији угрожених. У Србији су на спасавању угрожених ангажовани спасиоци из Русије, Словеније, Хрватске, Бугарске, Немачке, Аустрије, Мађарске, Чешке, Белорусије, Македоније, Црне Горе….

У Обреновцу, на евакуацији угрожених, ангажовано је 76 спасилаца из руског Министарства за ванредне ситуације. Из те земље стигла су још два авиона са хуманитарном помоћи и техничком опремом, а за данас је најављен долазак још једног авиона са хуманитарном помоћи.

Србији су притекли у помоћ и хеликоптери из Немачке, Швајцарске, Белорусије, Македоније и један из контингента Еулекса. У акцију спашавања укључено је и седам хеликоптера из Словеније и Мађарске, који раде уз координацију Хеликоптерске јединице МУП-а Србије. Из Хрватске је стигло 65 тона воде за пиће, а из Македоније 25.

Помоћ у храни, води, одећи и неопходним средствима за бебе стиже и од српске дијаспоре. У Србију је током ноћи стигла и хуманитарна помоћ Удружења Срба и Заједнице српских клубова из Беча која се састоји од конзервиране хране, воде, опреме и хране за бебе, млека, средстава за хигијену и одеће, а Црвени крст Охрида послао је одећу, воду и средства за хигијену.

Влада Азербејџана упутила је Србији хуманитарну помоћ за поплавама угроженом становништву у вредности од више од 400.000 евра, саопштила је данас амбасада те земље у Србији.

 

Срна

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!