Свет

Будућност руске ратне авијације

26.04.2012. –

2012. године далекоисточна ваздухопловна база Черниговка биће у потпуности обновљена. Застарели хеликоптери Ми-8 и Ми-24 биће замењени новим Ми-8АМТШ и Ка-52. Првобитно намењени за подршку специјалцима, Ка-52 постају основни борбени хеликоптери.

Планирана серијска производња Ка-52 била је најављена још 2006. године, и тада су овај хеликоптер видели као будућу летелицу за подршку специјалних одреда. Претпостављало се да од 300 борбених авиона колико је требало да добије авијација у току модернизације, 70-80 летелица треба да буде типа Ка-52. Основну масу требало је да чине хеликоптери Ми-28Н.

На данашњи дан ситуација се изменила. Укупно за авијацију ратног ваздухопловства Русије и авијацију ратне морнарице Русије до 2020. године биће купљено око 400 борбених хеликоптера, од којих је већ испоручено око 80-90 летелица. При томе на данашњи дан је уговорено око 100 летелица Ми-28Н, око 50 Ми-35 (модернизована варијанта хеликоптера Ми-24) и 140 Ка-52 за авијацију. Полазећи од тога да је за морнаричку авијацију такође планирана куповина Ка-52 у количини од око 80 јединица, укупан број ових летелица ће премашити 200, и на тај начин, чак узимајући у обзир даље наруџбине за Ми-28, Ка-52 ће бити ништа мање масовни хеликоптер.

Дискусије о томе која летелица убудуће треба да постане основа борбених хеликоптера одреда копнене војске, започеле су 1982. године, још у СССР, пре првих летова Ми-28 и Ка-50. Језичак на теразијама се колебао, али до краја 80-их прешао је на страну летелице КБ Камова. Затим је уследио распад СССР, и обнова парка авијације била је одложена. Неколико година пре распада СССР КБ Миља показао је усавршени хеликоптер Ми-28А са развијеним нишанско-навигационим комплексом, а затим је започео разраду Ми-28Н, борбеног авиона за све временске услове, који превазилази полазну летелицу Кама по могућностима опреме.

Са своје стране, КБ Камова, који су често критиковали Ка-50 (по мишљењу многих стручњака пилот не може истовремено да управља хеликоптером и да ефикасно примењује наоружање), направио је двосед варијанту Ка-52. Ова летелица је на крају ушла у државни програм наоружања прво за 2006-2015, а затим и за 2011-2020. годину.

Истоврмена производња неколико образаца наоружања који се значајо разликују међу собом за један исти задатак било је својевремено проклетство совјетске одбрамбене индустрије. Многи сматрају да избором истовремено Ка-52 и Ми-28 за серијску производњу ова грешка се понавља. Делимично је то тако, али ипак, у корист ове одлуке постоји доста аргумената.

Пре свега, објективно Ка-52 и Ми-28 разликују се по својим могућностима. Сматра се да је летелица Кама боље прилагођена за борбена дејства над морем (чиме се објашњава њен избор за опремање бродова типа Мистрал) и у планинама. При томе Ми-28Н због бољег оклопа и могућности постављања радара погоднији је за коришћење против армије која поседује развијени систем ПВО.

При томе Ка-52 и Ми-28 имају доста заједничког: од мотора до наоружања, што смањује могуће проблеме са сервисирањем два типа хеликоптера истовремено.

Ипак у највећој мери на судбину Ка-52 утиче општа економиска и политичка ситуација у Русији. Серијска производња летелице у многоме се објашњава неопходношћу да се подржи Арсењјевска фабрика хеликоптера – једна од малобројних високотехнолошких фабрика руског Приморја.

Фактички, одбрамбена индустрија данас је једина грана у Русији која је објективно у стању да конструише и производи продукцију светског нивоа. Шта више, у многоме овај ниво се одређује управо могућностима руског наоружања. Ка-52 и Ми-28 су међу најбољим борбеним хеликоптерима у свету, и тражење компромиса у тој ситуацији било би природно.

Није последњу улогу одиграла ни неопходност брзог снабдевања Оружаних снага савременом техником. Нажалост, ни Роствертол (Ми-28), ни фабрика Прогрес (Ка-52) нису у стању да одмах произведу серију нужног обима и квалитета. У тим условима ослањање на један модел прети да одложи темпо обнове авијације.

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!