Јужни ток без конкуренције

Јужни ток без конкуренције

0
(0)

26.04.2012. – На територији Србије изградња може да започне већ крајем новембра

Од тренутка када су се акционари гасовода Јужни ток договорили о избрадњи његовог северног огранка прошло је свега неколико дана. За то време почео је одлив учесника конкурентског пројеката Набуко – напустила га је мађарска компанија МОЛ. И мада се чиновници ЕУ теше у нади да ће добити директан доступ каспијском гасу преко Набука или другим путем, експерти су убеђени: у догледној будућности Јужни ток нема реалну алтернативу.

Крајем прошле недеље руски Гаспром усагласио је са својим италијанским партнером, компанијом Ени, прву маршруту копнене деонице гасовода. Она ће проћи преко Бугарске, Србије и Аустрије. После тога гасовод ће кренути преко Јадранског мора на југ Италије. Раније је било планирано да ће изградња гасовода започети 2013. године, али у јануару Гаспром је објавио да ће по одлуци руске владе радови започети у децембру текуће године. У понедељак се сазнало да, на пример, на територији Србије изградња Јужног тока може да започне већ крајем новембра. Тачније пројекат је покренут. Истина, акционари још нису коначно усагласили неке конкретне деонице маршруте гасовода. Али географске нијансе нису највећа тешкоћа на путу Јужног тока. Питање је у томе што реализацију овог пројекта на све начине омета ЕУ, која популарише Набуко, рекао је у интервјуу за Глас Русије председник руског Савеза нафтних и гасних индустријалаца Генадиј Шмаљ:

Набуко интензивно лобирају САД, зато и ЕУ, наравно, подржава управо тај пројекат. Тамо је једна тешкоћа – нема гаса. Гасовод Набуко може да се изгради, али он нема чиме да се попуни. Они рачунају да азарбејџански гас, али Азарбејџан нема гаса данас, и неће имати у догледној перспективи за то да напуни Набуко. Рачунали су на Туркмене. Али Туркменија је направила два гасовода у Кину, прави и трећу линију и планира 65 милијарди кубних метара да шаље Кини. Изграђене су две линије у Иран, зато данас Туркменија такође нема слободне ресурсе гаса. Ми немамо проблем са попуњавањем, тачније са ресурсима гаса. Данас имамо и ресурсе, а што је најважније имамо резерве гаса које ће омогућити да се попуни Јужни ток. У томе је његова главна предност.

Само Бованенковско налазиште на полуострву Јамал временом је у стању да да више од 115 милијарди кубних метара гаса, отворен је низ богатих налазишта у региону Гаданског полуострва, напомиње експерт. Само да постоји цев кроз коју би могао да се пусти гас. Зар могу да се пореде руске могућности и резерве са 18 милијарди кубних метара који производи Азарбејџан, између осталог и за сопствене потребе. Идеја транскаспијског гасовода коју поред Набука култивише европски комесар за енергетику такође је унапред осуђена на неуспех. Пре свега зато што Русија и Иран као каспијске земље никада неће дати пристанак да тај гасовод због својих националних и територијалних интереса. Зато је врло реално да 2017. године, као што је планирано, буде отворен управо Јужни ток. А пошто ће се ЕУ према могућностима противити том пројекту, Русија ће са своје стране наставити да ради у индивидуалном поретку са оним земљама које су заинтересоване за испоруке гаса.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Партнерство НАТО и Србије почело је на нишкој пијаци када сте нам побили народ касетним бомбама!

Партнерство НАТО и Србије почело је на нишкој пијаци када сте нам побили народ касетним бомбама!

3.2 (5) БЕОГРАД – НАТО војна канцеларија у Београду је у потпуности спремна да настави …

Јоргованка Табаковић: Висока априлска инфлација је привремена

Јоргованка Табаковић: Висока априлска инфлација је привремена

5 (1) Висока априлска међугодишња инфлација од 2,8 одсто изазвана је привременим факторима, а према …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend