Институт Винча: Радници озрачени и ућуткани?

Институт Винча: Радници озрачени и ућуткани?

0
(0)

Запослени у „Нуклеарним објектима Србије“ изложени зрачењу а ко се жалио Влади учуткан, пишу „Новости“. Министар Дулић „није обавештен“.

У кругу „Института Винча“ пре недељу дана радници су прекомерно озрачени у инциденту при важењу из базена радиоактивне шипке, а на затражену помоћ одговорено им је ућуткивањем, пишу београдске „Новости“.

Инжињери тврде да су обавестили надлежне, све до Владе Србије, али у кабинету ресорног министра животне средине, рударства и просторног планирања Србије Оливера Дулића кажу да „писмо никада није стигло“.

Споран посао изводили су, тврде инжењери предузећа, по налогу в.д. директора др Јагоша Раичевића.

„Запослени су озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности и боравили су у радијационим пољима екстремно високих интензитета. О свему постоје докази и документација“, наведено је у писму у које су „Новости“ имале увид, а које је мр Снежана Павловић, директор сектора за радијациону сигурност, упутила у четвртак министрима Ивици Дачићу, Жарку Обрадовићу и Оливеру Дулићу.

Наведено је и да је одмах после инцидента започело заташкавање и, превентивно, људима за које се верује да би смели да говоре о томе запрећено отказом.

Овај посао изводили су, тврде инжењери предузећа, по налогу в. д. директора др Јагоша Раичевића, преносе „Новости“.

Раичевић је поводом навода у „Новостима“ рекао да о инциденту постоје сви записи и снимци и да он „са пуном одговорношћу стоји иза речи да инцидент није био такав да је било потребно о њему писати писма“.

„Радници Нуклеарних објеката Србије нису изложени великим дозама зрачења у инциденту у Институту Винча“, тврди за тв Б92 Јагош Раичевић директор НОС.

Он је додао да је количина зрачења којој су били изложени „реда величине зрачења на једном интерконтиненталном лету и да није опасна“.

Раичевић је рекао да је у позадини изласка у јавност са овим инцидентом „лични сукоб са њим“.

„Колегиница која је писала то писма је недавно смењена због тога што је била умешана у много горе ставри од оних које су објављене, а које је покушала да заташка“, рекао је Раичевић.

Новости цитирају неименоване раднике који кажу да „у предузећу влада потпуни хаос, да су смењени неки од најбољих стручњака, а на њихова места доведени људи који немају довољно искуства на пословима нуклеарне безбедности“.

Дулић: Нисам добио писмо

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Србије Оливер Дулић изјавио је данас да још увек није добио писмо радника Нуклеарних објеката Србије у коме траже интервенцију надлежних тврдећи да су озрачени прошле недеље.

„Ја лично још нисам добио то писмо. Сигурно ћемо да реагујемо у складу с нашим надлежностима, ако се утврди да је то тачно“, казао је Дулић новинарима и додао да је веома осетљив према таквој врсти проблематике.

Он је нагласио да, ако су тврдње радника Нулкеарних објеката тачне, надлежни органи треба да утврде ко је за то крив, а они који су одговорни треба да сносе адекватне последице.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александер Ноје: ЕУ не жели у свом пуноправном чланству земље Балкана, а посебно не Србију!

Александер Ноје: ЕУ не жели у свом пуноправном чланству земље Балкана, а посебно не Србију!

4.9 (7) Посланик немачког Бундестага Александер Ноје рекао је у разговору са министром унутрашњих послова …

Издајничка фукара са шиптарским терористима склопила 48 споразума од којих српска јавност НИЈЕ ВИДЕЛА НИ ЈЕДАН!

Издајничка фукара са шиптарским терористима склопила 48 споразума од којих српска јавност НИЈЕ ВИДЕЛА НИ ЈЕДАН!

4.9 (12) Генерални секретар покрета Ослобођење Никола Косовић реаговао је данас на јучерашње изјаве директора …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend