Економија

Плате мање од септембра

Најављено смањење плата од 10 одсто за више од 800.000 запослених у државној управи и јавним предузећима неће почети од 1. јула, како је најављено, већ највероватније од септембра, одлучено је јуче у Влади Србије.

До тада плате државних службеника и чиновника веће од 60.000 динара остаће исте јер ће им се до линеарног смањења зарада одбијати солидарни порез. Како нам је речено, Влада је одложила смањење плата у јавном сектору јер још увек не могу да процене тачну штету недавних поплава.

– Доношење закона о привременом усклађивању основица за обрачун и исплату плата у јавном сектору, у коме је предвиђено смањење плата од 10 одсто, морао да се одложи из неколико разлога. Главни разлог је што због поплава тренутно не можемо да проценимо тачне уштеде које би морале да се направе у буџету како би држава избегла банкрот. Због тога се одлаже и ребаланс буџета, који ће моћи да се направи тек после тачне процене укупних штета од поплава – каже саговорник “Блица” из Владе, који је инсистирао на анонимности.

На наше питање да ли ће због великог дефицита у буџету плате бити смањене и више од 10 одсто, наш саговорник каже да „се о томе још увек не разговора”.

– Али, сасвим је извесно да у овој години смањења пензија неће бити – открива саговорник “Блица”.

   Експозе премијера Вучића
Обећано
 
У првих 100 дана (почетак авугста) фискална консолидација и доношење реформских закона
 Од 1. маја до 15. јула расправа у парламенту о свим овим законима
Ребаланс буџета до 15. јула
Урађено Скупштина усвојила 8 закона из области правосуђа
Усвојен закон о пореским олакшицама приликом запошљавања
Усвојене измене закона о приватизацији

 

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков каже за “Блиц” да одлагање смањења плата у јавном сектору “није проблематично ако је за месец или два”, али упозорава и да ће морати доћи до смањења пензија.

– Иако су најављени разни облици штедње, попут смањења дискреционих расхода министарстава, мора се ићи на оне трошкове државе за које се из буџета даје највише. Ако знамо да држава сваке године издвоји 4,5 милијарди евра за исплату пензија и 2,5 милијарди евра за нето зараде запослених у јавном сектору, јасно је и да се план уштеда мора усмерити управо на те трошкове – објашњава Алтипармаков.

Одлагање „фискалне консолидације”, како стручњаци зову смањење расхода из буџета, није наишло на позитивну оцену ни директора Економског института Александра Влаховића, који се одавно залаже да држава коначно почне истински да штеди.

– Мора се што пре кренути у фискалну консолидацију, али приоритет мора да буде и промена привредног амбијента. Ту, пре свега, мислим на Закон о раду, приватизацији, стечају, као и на Закон о изградњи. Добро је што је донете мере за подршку привреди, кроз субвенционисане кредите и пореске олакшице за нова запошљавања, а остаје и оснивање Гаранцијског фонда који би значио истински подстицај привреди – каже Влаховић.

Код Вујовића нема одлагања

Министар привреде Душан Вујовић каже за „Блиц” да неће бити никаквог одлагања закона које његово министарство треба да припреми. 
– То су закони о стечају, закон о приватизацији, инвестицијама, и они ће бити прослеђени Скупштини на усвајање у другој недељИ јула, како су се договорили премијер Александар Вучић и председница парламента Маја Гојковић – каже Вујовић.

Удовички: На јесен и платни разреди

Одлагање смањења плата у државној управи прва је најавила потпредседница Владе Кори Удовички, која је пре два дана за „Блиц” рекла да се пре тога морају увести платни разреди.
– До јесени ћемо донети потребне законе како би се у држави тачно знало колика је плата за које занимање. Важно је за све направити јасне критеријуме који ће се примењивати без изузетка. У свему је важно да обезбедимо и контролу, односно надзор, за шта је потребно улагање. Сад немамо довољно инспектора, па чак ни попуњена систематизована радна места – објашњава Удовички.

 

Гордана Булатовић, Блиц

Фото: ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!