Србија

ЕК поручила Србији : Обуставити Јужни ток до хармонизације са прописима ЕУ

Европска комисија је препоручила Србији да обустави рад на изградњи Јужног тока док тај пројекат не буде у потпуности хармонизован са законодавством ЕУ и подстиче је да ради на повезивању са бугарским системом протока гаса, објашњава данас ЕУ Инфо центар (ЕУИЦ) у Београду.

“ЕК се, начелно, не противи пројекту Јужног тока, јер је веома важно проширити начине и изворе снабдевања гасом на Западном Балкану”, пише у тексту ЕУИЦ и додаје се да “Комисију не брине гасовод као такав, већ начин на који се овај пројекат спроводи”.

Јужни ток, као и сви други велики инфраструктурни пројекти у Европи, мора имати чврст правни и регулаторни оквир, који, како се наводи, за сада не постоји.

Ниједан међувладин уговор који је Русија потписала о Јужном току није у складу са законима ЕУ, како у случају држава чланица ЕУ, тако и трећих земаља, попут Србије, и став Комисије о Јужном току у случају Србије није изузетак, наведено је у тексту.

“Као потписница Уговора о оснивању енергетске заједнице, Србија је обавезна да примени све релевантне законе ЕУ, да развије адекватан регулаторни оквир, те да либерализује енергетско тржиште у складу са правним тековинама ЕУ. Као земљи кандидату, у дугорочном интересу Србије је такође да осигура да њено учешће у пројекту Јужног тока не крши основне принципе правних тековина ЕУ”.

У овој фази, Европска комисија препоручује Србији да обустави радове на изградњи Јужног тока до тренутка потпуне хармонизације пројекта са законодавством ЕУ, чиме ће “избећи повећање трошкова за поправку инфраструктуре у будућности”, наводи ЕУИЦ.

“Истовремено, Комисија подстиче Србију да ради на повезивању са бугарским системом протока гаса”, пише у тексту.

ЕК је за тај пројекат, који би допринео унапређењу енергетске безбедности Србије, издвојила 14,2 милиона евра, а Европска банка за обнову и развој је обећала да ће га подржати “уколико Србија обави реструктурирање Србијагаса у складу са правилима ЕУ”.

Додаје се и да су наводи да Трансјадрански гасовод “излази из оквира законодавства ЕУ” нетачни, и подсећа се да су, за разлику од присталица Јужног тока, поборници Трансјадранског гасовода још 2011. уложили захтев за изузеће код надлежних државних регулаторних органа и да је ЕК 2013. одобрила делимично изузимање од правила које подлеже посебним условима.

Присталице Јужног тока још нису уложиле такав захтев, а уколико то ураде, државни регулаторни органи и Комисија би били у обавези да процене такав захтев и анализирају појединости тог пројекта на основу критеријума из Директиве о гасу, појашњава ЕУИЦ.

У тексту се закључује да је циљ изузимања од правила да омогући развој инфраструктуре, који би у супротном био немогућ.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Premijer Aleksandar Vucic nema radne kvalifikacije da vodi državu. On nije sposobn da upravlja tako složenim sistemom. Pa, zašto onda srbin glasa za političare koji nemaju nikakve reference da vode državu? Zašto? To mi nikada nije bilo jasno. Ako premijer nikada u životu nije ništa radio, osim što je blebetao u javnosti i dosađivao se u parlamentu, kako on može da vodi privredni sistem države? Kako? Odgovor se sam nameće – nikako! Nesposobni političari uništavaju državu i to je osnovni razlog naše propasti i dobro mi imamo hleba da jedemo kakvi nas ludaci i lopovi iz SNS vode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!