Македонија

Македонско задужење вртоглаво расте, стандард драматично пада

Македонија је већ потрошила 80 одсто планираног буџетског дефицита за ову годину, а и даље се задужује што ће се одразити на потрошњу грађана и рад компанија, упозоравају економисти, објавио је Дојче веле (ДW) на македонском језику.

Македонија се задужује, цене расту, свакога дана се затвара по нека фирма, док животни стандард вртоглаво опада.

Стручњаци, како се наводи, очекују врућу јесен јер раст цена грађанима доноси много страха од тешке економске јесени и зиме.

Продавци већ бележе да су под притиском цена већ драстично измењене навике купаца.

“Раст цена је учинио своје. Ако се раније куповало много непотребних производа, данас се купује строго наменски: хлеб, млеко и евентуално још један производ. Ништа друго. Викенд акције са снижењима смо претворили у свакодневне акције али ни то не даје резултате. Купац улази, купује два-три производа и излази. Ни не разгледа! Иако је број купаца исти као и прошлог лета, промет је драстично смањен”, каже продавачица познатог скопског ланца маркета.

Повећане цене струје, бензина, осигурања аутомобила и путарине додатно ће смањити куповну моћ грађана, што ће на својој кожи највише осетити социјално угрожена лица чија ће потрошачка корпа бити још сиромашнија, оцењује Мартин Краљевски из левичарског покрета “Солидарност” које прати све промене социјалних права, радне односе и животни страндард.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!