Економија

Село као избор и изазов

У Поморављу, у последње време, све је више оних који се враћају на село и будућност виде у производњи хране.

Према последњем попису, у Србији постоји 630 хиљада пољопривредних газдинстава. Од малих, са скромним поседима, па до оних који утичу на цене пољопривредних производа, свима је заједничко да живе од производње хране.

Дејан Марковић је амбуланту ортопедије, која му је некада била радно место, заменио сеоским домаћинством и контејнером са кошницама. Док обилази пчелињак, истиче љубав према природи и пчелама, могућност да се од пчеларења живи, али и много почетничких проблема.

Ова година за пчеларе није била берићетна. Ипак, како каже, добро се упознао са својим пчелама, а саветима су му доста помогли пријатељи који су дуго у том послу.

Јовица Миленковић, који има 200 кошница, каже да је од почетничких проблема пре десетак година до данас доста научио. Пчеларење је сада за њега и посао и задовољство.

У фабрику под ведрим небом, како воли да каже, ново радно место нашао је и Срба Јанићијевић, дугогодишњи јагодински трговац. Купио је 5 хектара земље и засадио дуње. Род очекује за две-три године, али не брине за пласман, јер је дуња основна база за дечје кашице.

Некада запарложена имања постају уређени воћњаци који су под сталном контролом стручњака. Засадима воћа све више се окрећу и они који већ имају посао, а у пољопривреди виде могућност да додатно зараде.

У Пољопривредној станици кажу да највише нових воћњака чине засади шљива, трешања и дуња. Углавном су то млађи људи који су имања наследили од својих очева, али има и доста оних који никада раније нису имали везе са пољопривредом. Произвођачи од стручњака углавном траже савете о заштити биља.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!