Политика

Џејмс Кер-Линдзи: У Великој Британији је Тони Блер дискредитована личност, тешко ми је да верујем да неко жели да тражи савет од њега

Лондон, Београд – Попут већине других посматрача, веома ме је изненадило што сам чуо вест о ангажовању Тонија Блера у Србији. У Британији је Блер у потпуности дискредитована личност. Тешко је поверовати да би било ко желео да потражи савет од њега, а изгледа још чудније што би то Србија желела, имајући у виду његову улогу у НАТО бомбардовању 1999. године, наводи за Данас Џејмс Кер-Линдзи, истраживач политике у Југоисточној Европи на престижној Лондонској школи економије и политичких наука, коментаришући активности бившег британског премијера у Србији.

Наш саговорник констатује да, ипак, треба рећи да Блер има доста искуства и да “очигледно одржава веома добре контакте”. “Али, скептичан сам какве резултате он може да донесе. Тешко је поверовати да ће се свим срцем посветити задатку имајући у виду бројне друге консултантске активности и улоге које има”, указује Линдзи.

Упитан да ли очекује да ће убрзо бити отворена прва поглавља у преговорима о приступању Србије ЕУ, британски аналитичар истиче да је Косово и даље кључни проблем, што се делимично односи на процес нормализације односа Београда и Приштине, који је недавно настављен након прилично дугог застоја, а делом на то да “и даље не постоји јасна идеја како ће тећи процес придруживања док Србија Уставом сматра Косово делом своје територије”.

То је веома сложено правно и политичко питање. Уопштено говорећи, важно је да ЕУ пронађе начин да руководи таквим процесом. На пример, ЕУ је успела да нађе начин да закључи Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом, упркос чињеници да га није признало пет држава Уније. Сигуран сам да они могу, уз одговарајућу политичку вољу, да пронађу иновативно решење за преговоре о чланству Србије. Имајући у виду оно што се догађа, важно је да Београд што пре буде укључен у истинске преговоре са ЕУ – закључује Линдзи.

Притисци на Београд

Поводом изјаве државног секретара САД Џона Керија да се Србија налази на “линији ватре”, Линдзи каже да се геостратешки положај Србије “све више доводи у питање” због Украјине, што је случај и са бројним другим земљама. “Како тензије расту, многе земље се налазе под значајним притиском да заузму чврст став када је реч о лојалности Русији или Западу. За оне који су у ЕУ ситуација је ипак лакша јер су они већ део тог блока, што смо најочигледније видели на примерима Мађарске, Грчке и Кипра. Ипак, за Србију, која је у реду за чланству, притисак да заузме позицију је много јачи и има веће последице”, констатује он.

Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Slažem se u potpunosti sa Džejmsom. Ne znam ko su premijerovi spoljnopolitički savetnici, ali Džejms Ker-Lindzi je mladi stručnjak koji bi bolje savetovao Vladu nego mnogi profesionalni lobisti koji gledaju samo na profit. Niko me ne može uveriti da osnovni motiv Tonija Blera je isključivo zarada. A Ker-Lindzi kojeg lično poznam je čovek od integriteta potpuno posvećen profesiji (i porodičnim vrednostima). Veliko mu hvala za objektivne stavove i istinu koju promoviše u Londonu. Cenjen i uvažavan među svojim kolegama predstavlja mnogo kvalitetniju opciju nego pojedini hoštapleri.

  2. Дали у великој Британији постоје нормални људи,или они немају право гласа.Ви у Британији још правите наказне ритуале де педофили и монструми се иживљавају на бебама,па није чудно што један Блер и пуно других се иживљава над Србијом ,монструми .

  3. Дали у великој Британији постоје нормални људи,или они немају право гласа.Ви у Британији још правите наказне ритуале де педофили и монструми се иживљавају на бебама,па није чудно што један Блер и пуно других се иживљава над Србијом ,монструми .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!