Србија

СМРТ У ВАЗДУХУ, ХАОС НА ЗЕМЉИ: Како је изгледала потрага за срушеним хеликоптером

После драме у ваздуху, која је окончана смрћу седам особа у паду војног хеликоптера Ми-17 пре седам дана, уследио је хаос у потрази за олупином.

Потрага на терену је кренула, према сазнањима “Блица”, скоро сат и по пошто је хеликоптер нестао са радара, праћена погрешним проценама о месту где треба тражити. По дубоком блату су гацали министар Братислав Гашић, генерал Предраг Бандић и људи из управе Контроле летења, а да би уопште изашли са писте, ватрогасци су морали да секу катанац на капији, јер нико није знао где је кључ.

– Систем трагања и спасавања је потпуно заказао – тврди за “Блиц” саговорник из ваздухопловних власти који је желео да остане анониман.

Војна полиција

До олупине и до тела мртвих први су дошли људи из Контроле летења. Војна полиција се појавила тек пола сата касније.
Шта се тачно догађало након што је у 22.31 прекинута комуникација између посаде хеликоптера и контролног торња на аеродрому “Никола Тесла”, а потом и изгубљен радарски контакт?

Неколико минута било је потребно да се утврди да је хеликоптер заиста пао. По процедури, Контрола лета обавештава надлежне – полицију, санитет, ватрогасце о ванредном догађају. Реакција је, међутим, каже саговорник “Блица”, била најблаже речено спора.

Искусан ваздухопловац, упознат с детаљима потраге, потврђује да је било тешкоћа, али делимично оправдање налази у томе што је пао војни хеликоптер, а не цивилни, па је за све даље поступке била надлежна Војска.

– Војска нема на стању људе који би одмах могли да се укључе у потрагу на цивилном аеродрому. А питање је да ли су из оперативног центра Команде РВ и ПВО одмах тражили помоћ цивилних служби трагања и спасавања – каже он за “Блиц”.
Како сазнајемо, сат после удеса, око 23.30, у хеликоптерску ескадрилу МУП-а на сурчинском аеродрому стигли су директор полиције Милорад Вељовић и, из Крушевца, министар Гашић.

Тада се појављују и информације, наводно добијене системом триангулације – поређењем места сигнала мобилних телефона посаде и путање летелице – да хеликоптер треба тражити у правцу Ледина и Бежаније. С друге стране, људи који су пратили његов лет на радару говорили су да потрагу треба усмерити на другу страну, тамо где је хеликоптер последњи пут виђен на екрану. Управо ту је олупина и нађена, али пуна три сата касније.

Потрага је кренула тек око 23.45, а били су укључени сви – Гашић, Бандић, менаџмент Контроле лета. Када су дошли до краја писте на страни ка насељу Радиофар, наишли су на капију. Нико није знао где је кључ, па су звали ватрогасце да секу катанац.

Трагачи су затим ушли у њиве и пробијали се кроз каљугу коју је направила ситна киша која је падала целог дана. И све то пешке, јер се возилима ту не може проћи. Распоредили су се “у стрелце”. Килограми блата лепили су се за обућу, била је густа магла, киша је натапала одећу. Људи су се смрзавали, чинило им се да је много хладније од четири степена изнад нуле, колико је мерено те мартовске ноћи.
Напокон су до олупине стигли у два после поноћи, угледавши разбацана тела.

Шта се дешавало петка 13.

22.30 Хеликоптер после другог неуспешног покушаја слетања скреће десно и упућује се ка Батајници
22.31 Посада губи везу с контролним торњем, а убрзо хеликоптер нестаје с радарских екрана
23.30 У базу Хеликоптерске јединице МУП стижу министар одбране Братислав Гашић и директор полиције Милорад Вељовић
23.45 Креће потрага по киши и магли, кроз блатњаве њиве
02.00 Трагачи угледали олупину на око 1,1 километар од писте сурчинског аеродрома

Стрмоглаво се срушио

Хеликоптер је, како за „Блиц“ каже саговорник упућен у дешавања те кобне ноћи, упркос неповољним метеоусловима (киша, ниска и потпуна облачност), у другом покушају прилично добро пришао писти сурчинског аеродрома из правца Ледина, по упутствима Контроле лета. На око километар од почетка писте, међутим, почео је да се диже и да скреће у десну страну ка Земуну и Батајници, а потом и да понире под прилично великим углом, све до удара у земљу.

Рефлектори на стадионима

У ноћи између петка и суботе, у једном тренутку су упаљени рефлектори на стадионима Црвене звезде и Партизана. Осветљење је било укључено до 2.30. „Урадили смо све што је тражено“, кратко је рекао директор стадиона Партизана Александар Степановић.

 

Марко Р. Петровић, Блиц

Фото: В.Лалић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Koliko vi lazete na celu sa onim pickoustim.
    22.30 Хеликоптер после другог неуспешног покушаја слетања скреће десно и упућује се ка Батајници
    23.30 У базу Хеликоптерске јединице МУП стижу министар одбране Братислав Гашић и директор полиције Милорад Вељовић
    Pa koga vi lazete majmuni jedni.Pickousti kaze da je ovo govno Gasic bio u Krusevcu u vreme nesrece,a samo nakon sat vremena se pojavio u bazi helikopterske jedinice MUP.Pa cime je to dosao iz Krusevca?Dovezao ga ,mozda STELT F117?Pa vi toliko lazete da vas vise boli kurac sto lazete providno i ocigledno.Mislite ako narod cuti da ce cutati doveka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!