Србија

Две трећине запослених у Републичком геодетском заводу не ради

Синдикати Републичког геодетског завода (РГЗ) затражили су данас, у отвореном писму, од премијерке Ане Брнабић да да конкретне одговоре о разлозима вишенедељне блокаде те институције, јер више од 20 дана јавност, а и запослени у РГЗ и катастрима широм Србије, не могу да схвате о чему се ради.

Несувисла и неразумљива саопштења која долазе из РГЗ, осим што их не презентују најодговорнији руководиоци, изгледа имају за циљ дезинформисање дела јавности. Данас кад истиче три недеље од блокаде РГЗ више од две трећине запослених не ради свој посао. Како се онда може констатовати да је све у најбољем реду у РГЗ, питају три синдиката.

Они су указали да у дану када је објављено да је РГЗ почео да ради ниједан службеник није могао да се улогује на своју радну станицу и обави било који од послова, а то стање је и данас у највећем броју катастара.

Након тога долазе информације да су све базе РГЗ које се тичу личних података грађана безбедне. Које су то базе и шта садрже? Којег су обима и квалитета били заштитни програми, као и квалитет софтвера који су пуштени у рад у РГЗ? Је ли неко компетентан то проверавао и контролисао? Који је квалитет опреме која је купљена и пуштена у рад у заводу у време док сте ви на челу Владе, питају Јединствени синдикат, АСНС и синдикат Независност.

Они траже и одговор ко је крив за уочене и евидентне пропусте, као и за непоступање по поднетим пријавама за јавашлук у РГЗ последњих неколико година.

Последња нелогичност је најава успостављања рада у пуном капацитету, а истовремено је упућен налог запосленима да не смеју да комуницирају ни са једном странком, као ни са трећим лицима о стању у катастру и РГЗ. Очито је да се од запослених очекује да нешто прикрију, али није конкретно речено шта. Конкретно је предочено да свако кршење овог налога представља повреду дисиплине и радних обавеза службеника у РГЗ, наводе синдикати.

Извор
ФоНет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!