ЕвроАзија

Јерменска црква канонизовала милион и по Јермена страдалих током турског геноцида

Јереван — Јерменска црква канонизовала је милион и по Јермена страдалих током спорног геноцида Отоманског царства са почетка 20. века.

Обред канонизације поподне је предводио врховни поглавар Јерменске апостолске цркве, католикос Карекин Други.

“Више од милиона Јермена је депортовано, убијено и мучено, али су остали верни Христу”, рекао је Карекин Други.

Обред је завршен вечерас у 19.15 сати, као симбол 1915. године када је извршен масакр.

Огласила су се звона свих цркава у Јерменији, као и у Мадриду, Берлину, Венецији и Паризу, где је одржан и минут ћутања.

Како наводи Франс прес, проглашење жртава масакра светим бројчано је највећа канонизација коју је спровела нека хришћанска црква.

У Јеревану сутра, током годишњице једног века од масакра, очекују више стотина хиљада људи, међу њима и председнике Русије, Француске и Србије, Владимира Путина, Франсоа Оланда и Томислава Николића, и друге званичнике из света.

Годишњицу ће обележити и јерменска дијаспора, од Лос Анђелеса и Стокхолма до Париза и Бејрута.

Историчари процењују да је у Отоманском царству током и после Првог светског рата убијен 1,5 милиона Јермена што историчари сматрају првим геноцидом 20. века.

Наследница царства, Турска Република, проглашена 1923, негира да је то био геноцид, већ да су то само жртве грађанског рата и немира током распада Отоманског царства, чији је број преувеличан, те да је погибије било на обе стране.

Бета, АФП

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!