Економија

„Без посла остаје око 30.000 радника“

Београд – Велики број предузећа у приватизацији отићи ће у стечај, и препорука запосленима је да узму отпремнине, изјавила је председница АСНС Ранка Савић.

Савић је агенцији Бета рекла да је те информације добила у разговору с министром привреде Жељком Сертићем и директором Агенције за приватизацију Љубомиром Шубаром.

„Један број фирми покушава да се извуче кроз унапред припремљене планове реорганизације, али су досадашња искуства показала да су мале шансе да то успе, зато ћу препоручити радницима у предузећима у приватизацији да узму отпремнине“, рекла је она.

Како је казала, један од начина како Министарство привреде покушава да реши питање ових предузећа у реструктурању јесте, измедју осталог и модел закупа па да се потом из закупа прода фирма.

Савић је рекла да се може очекивати да ће без посла остати око 30.000 људи.

„Углавном смо причали о предузећима у реструктирирању и судбини око 30.000 људи који ће остати без посла. То је велики проблем јер су питања: да ли да узмем социјални програм или да не узмем једна од најчешћих питања која се последњих месеци појављују и долазе до нас“, рекла је Савић.

Како је казала, представници синдиката са министром су разговарали и о томе која предузећа из рестуктуирирања отићи у стечај, а која имају шансу да преживе.

Ранка Савић је рекла да ће свим запосленима у предузећима у приватизацији која оду у стечај бити повезан стаж, као и онима који испуњавају услове за одлазак у пензију.

Председница АСНС је рекла да још није постигнут договор да се повеже стаж и свим осталим запосленима у предузећима у приватизацији, али да очекује да накнадно и то буде договорено.

„Састанак је био веома позитиван и министар нас је уверио да ће део фирми бити успешно приватизован кроз стечај, а радници који оду уз отпремнине поново у њима наћи посао“, рекла је Савић.

На састанку је речено и да ће држава наставити да субвенционише предузећа војне индустрије, додала је она.

Ранка Савић је рекла и да је речено да ће наредне седмице бити настављени преговори са кинеском компанијом која би да купи Железару Смедерево, али да су за партнерство заинтересовани и у фирми која тренутно управља Железаром.

Министарство привреде саопшило је да је Сертић разговарао са челницима АСНС о актуелној ситуацији у привреди, приватизацији и стечају, као и проблемима радника предузећа која су у тим процесима.

„Синдикати и радници су наши кључни партнери у реформама које спроводимо. Потребна нам је подршка за оно што добро радимо, као и аргументована критика да бисмо заједно нашли најбоља могућа решења“, истакао је Сертић и додао да је важно да радници имају праве информације о стању у фабрикама у којима су запослени, што често није случај.

Министар је изразио разумевање за забринутост радника и подсетио да је Влада Србије у циљу збрињавања оних који ће у процесу стечаја остати без посла обезбедила 16 милијарди динара за социјалне програме.

Влада је донела и одлуку о повезивању стажа за све раднике предузећа која ће током 2015. године отићи у стечај, као и за раднике предузећа у приватизацији који су испунили неки од услова за пензију, али то право нису могли да остваре због неповезаног стажа, рекао је министар.

Бета, Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!