Србија

Лазаревац: Протест радника ЕПС-а због трансформације предузећа у акционарско друштво (видео)

Радници дали рок власти од седам дана да поништи одлуку, или следи радикализација

На Тргу испред рударске чесме у Лазаревцу почео је протест радника Електропривреде Србије, због трансформације ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво.

Протест се одржава у организацији Радног тела „Јединство Колубара“, а један од иницијатора формирања Радног тела и организатор данашњег скупа Горан Перишић рекао да имају само један захтев.

„Обраћавам се испред радника Колубаре, ових храбрих радника, окупили смо се из свих делова Колубаре. Да ли смо свесни шта нас све са тим актом очекује? Преласком у акционарско друштво стиче се први услов ка приватизацији и распарчавању ЕПС-а. Системски смо годинама уништавани да би нас што јефтиније продали. Сама промена Статута је да идемо ка приватизацији“, поручио је он додавши да нису имали никакву подршку других синдиката.

Перишић је нагласио да ће бити предузете радикалније мере ако надлежни не реагују на њихов захтев, о чему ће се одлучивати на састанку Радног тела.

На протесту је поручено да дају седам дана да се поништи одлука о трансформацији ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво, а онда „следи радикализација протеста“.

„Биће нас још више. До победе“, поручио је један од говорника.

Никола Томић: Министарка Ђедовић је дошла да нам се подсмева

Никола Томић из ТЕНТ-а рекао је да је присуствовао седницама Надзорног одбора када се доносила ова одлука.

„Ни на једно питање нисмо могли добити одговор. Само су рекли да тако мора. Министарка нам је говорила да неће бити отказа, неће бити приватизације. Дошла је да нам се подсмева“, поручио је Томић. Он је рекао да је као јавно предузеће руководство ЕПС-а морало да одговара и радницима, а као акционарско друштво не одговара „само газди, а знамо да ми то нисмо“.

Он је истакао и да је најважнија последица преласка у акционарско друштво, троструко веће цене струје.

На крају је поучио да „ова власт зна да ће изгубити следеће изборе ако не одступи“, што је пропраћено звижуцима и узвицима „лопови“.

18:53

Миљанић: Телеком и Бусплус су доказ да нисмо зрели за прелазак у АД, или приватизацију

Радница Колубаре Драгана Миљанић истакла је да је циљ овог протеста оспоравање преласка ЕПС-а у акционарско друштво.

„На питање ко ће и како трговати струјом немамо одговор, само прептоставке. Замислите шта ће се дешавати због интереса великих група и приватног капитала. Телеком, Бусплус и остали су доказ да нисмо зрели за прелазак из јавног предузећа у акционарско друштво или за приватизацију“, рекла је Миљанић.

„Зато мислимо да је ова трансформација бесмислена и угрожава опоравак ЕПС-а који је у току, а тиме угрожава и становништво и привреду“, додала је она.

18:41

„Годинама су обарали цену ЕПС-а и бацили га на колена“

Милован Ћулибршић рекао да ће уколико дође до промене власништва ЕПС-а први на удару бити „све ћерке фирме ЕПС-а“.

Он је истакао да сви морају да буду јединствени у борби.

„Сви знамо шта се све догодило претходних година, сумњив непрофесионални менаџмент који је погрешним потезима обарацао цену ЕПС-а и бацио га на колена. Синдикалци су своје улоге одлично одиграли у ‘изрежираној’ представи“, рекао је Ћулибршић.

18:28

Перишић: Преласком у АД стиче се услов за приватизацију, системски су нас уништавали годинама

Горан Перишић, багериста ЕПС-а који има 32 године стажа и организатор овог протеста, рекао је на почетку скупа да их је „мука натерала да буду данас на овом протесту“.

„Обраћавам се испред раника Колубара ових храбрих радника, окупили смо се из свих делова Колубаре“, истакао је Перишић на скупу.

„Да ли смо свесни шта нас све са тим актом очекује? Преласком у акционарско друштво стиче се први услов ка приватизацији и ‘распарчавању’ ЕПС-а. Системски смо годинама уништавани да би нас што јефтиније продали. Сама промена Статута је да идемо ка приватизацији“, рекао је Перишић окупљенима.

Он је истакао да радници траже укидање одлуке о трансформацији ЕПС-а, односно стопирање преласка из јавног предузећа у акционарско друштво и додао да дају рок од седам дана да им се испуни захтев.

„Уколико се то не испуни, следе радикалнији протести“, поручио је организатор данашњег протеста.

„Кад све ово стопирамо и одбранимо ЕПС и Колубару, тражићемо одговорност свих, највише синдиката“, закључио је Перишић.

18:05

Више стотина људи окупило се код Рударске чесме у Лазаревцу, а тренутно се са разгласа пуштају песме.

Окупљени носе српске заставе, а поједини носе обележја ЕПС-а.

На протесту су присутни и опозициони посланици Ђорђе Павићевић, Биљана Ђорђевић и Роберт Козма из Не давимо Београда, Драгана Ракић из Демократске странке и Радмила Васић из Двери. На скупу су и коопредседници странке Заједно Биљана Стојковић и Небојша Зеленовић, као и Добрица Веселиновић из Не давимо Београда.

На почетку протеста пуштена је химна Србије, а затим се са разгласа чула сирена.

Лазаревац: Протест радника ЕПС-а због трансформације предузећа у акционарско друштво (видео)

18:03

„ЕПС је наш!“, покренута петиција за очување електропривреде у јавном власништву

Поводом трансформације Електропирвреде Србије и отварања могућности за даље распарчавање и приватизовање делова овог јавног предузећа Политичка платформа Солидарност је покренула петицију против приватизације ЕПС-а под називом „СТОП приватизацији ЕПС-а!!!“.

Солидарност је позвала све грађане да својим потписом подрже очување електроенергетског система Србије у јавном власништву.

„ЕПС је наш и мора остати наш. Деценијама уназад власти распродају све што стигну, све оно што је наше друштво стварало и градило. Сада је на ред дошао и сам живот – распарчавање и приватизовање делова наше електропривреде, прикрива се причом о увођењу иностраног професионалног менаџмента. Као да у Србији нема стручних и поштених људи“, рекао је Милош Баковић Јаџић портпарол Солидарности.

17:56

Заједно и Не давимо Београд подржали раднике: Наше највеће јавно предузеће спремно да постане плен кумовске пљачке

Странка Заједно и Зелено-леви фронт – Не давимо Београд подржали су раније данас протест радника Електропривреде Србије (ЕПС).

„Наше највеће јавно предузеће Електропривреда Србије је спремно да постане плен кумовске пљачке. ЕПС је преко ноћи постао акционарско друштво чиме се отворио пут за уплив приватног капитала, кроз ортачку докапитализацију или стратешко партнерство“, рекли су раније данас из странке Заједно.

„План приватизације су направили ‘норвешки констултанти’ који су добили посао без икаквог тендера и то одмах након деструкције овог предузећа од стране Милорада Грчића и страначког руководства. Током његовог руковођења је ЕПС разорен, Србија је увозила прескупу струја, а начињена штета према предузећу и грађанима се мери милијардама евра. Потом, ЕПС је од јавног предузећа постао акционарско друштво преко ноћи – да би се делови предузећа могли продавати директном трговином, а сви пословни потези, одлуке и трошење новца ће бити сакривени од јавности“, навели су раније из странке Заједно.

Зелено-леви фронт – Не давимо Београд истакао је да се залаже за демократску контролу управљања јавним власништвом.

„Она није постојала ни у претходној структури ЕПС, а још мање ће је бити након најновијих измена Статута ЕПС“, поручили су из Не давимо Београд.

„Пљачку ЕПС и нестручно управљање плаћају сви грађани Србије“, нагласили су из Не давимо Београд.

17:50

Горан Перишић: Ако ЕПС престане да продаје струју, рачуни ће са 5.000 да скоче на 20.000 динара

Горан Перишић, један од иницијатора данашњег протеста ЕПС-а, упозорио је да би грађани у ближој будућности могли да плаћају много вишу цену струје, ако се најављена приватизација спрког јавног предузећа спроведе у дело.

„Приватизацијом би наша радна места била угрожена. По њиховој причи, од 20.000 радника ЕПС, број би се свео на 4.000. Рецимо, нас у Колубари сада има 11.000, а било би нас 2.000. Дакле, никоме није загарантовано радно место. А што се грађана тиче, проблем је што бисмо ми били само произвођачи струје, а неко други би њоме трговао. Онда би аутоматски тај трговац диктирао цену. Онда би, ако сада плаћамо у просеку 5.000 – 6.000 динара месечно рачун за струју, тада бисмо га плаћали много више. Тако да је ово питање од националне важности“, нагласио је Горан Перишић.

Он је додао да запослени желе да одбране ЕПС од страног капитала и свега што следује, а то је, према његовим речима, приватизација.

17:48

Радници траже поништавање одлуке о трансформацији ЕПС-а у акционарско друштво

Организатор протеста Горан Перишић рекао је раније да радници траже од Владе Србије да поништи одлуку о трансформацији ЕПС-а у акционарско друштво, иначе ће предузети радикалније мере за испуњење тог захтева.

„Главни захтев данашњег протеста ће бити поништење одлуке Надзорног одбора и стопирање преласка ЕПС из јавног предузећа у акционарско друштво. Дајемо министарству и Влади рок од седам дана. Уколико се не стопира трансфромација, следе радикалније мере и масовнији протести. Све до испуњења захтева нећемо одустајати, по цену свега“, рекао је Перишић.

Како је истакао, запослени желе да одбране ЕПС од страног капитала и свега што следује, а то је, према његовим речима, приватизација.

„Ми нисмо ни свесни шта доноси тај прелазак у акционарско друштво, којим се аутоматски стиче услов за приватизацију и растурање и распарчавање ЕПС и Колубаре“, додао је он за ТВ Нова.

То су, истиче, последице промене Статута, а ранија искуства са јавним предузећима говоре да све води ка приватизацији.

Протест се одржава у организацији Радног тела „Јединство Колубара“, а један од иницијатора формирања Радног тела и организатор данашњег скупа Горан Перишић рекао је ФоНету да имају само један захтев.

„Наш једини циљ је да се поништи одлука надзорног одбора ЕПС да то јавно предузеће пређе у акционарско друштво“, рекао је он.

Перишић, каже да су највише забринути због распарчавања Колубаре и ЕПС-а. Перишић је нагласио да ће бити предузете радикалније мере ако надлежни не реагују на њихов захтев, о чему ће се одлучивати на састанку Радног тела.

Лазаревац: Протест радника ЕПС-а због трансформације предузећа у акционарско друштво (видео)

„Брине нас и што ћемо бити само произвођачи а не трговци, тако би и рачуни за струју скочили, ти који тргују би диктирали цену струје“, рекао је Перишић.

Протест су подржале скоро све опозиционе партије.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Н1, Фонет, Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!