Економија

ИМТ УГАСИО КОМПЛЕТНУ ПРОИЗВОДЊУ: Српски трактор отишао у историју

БЕОГРАД – Српски гигант ИМТ, који је осамдесетих година производио 42.000 трактора годишње, практично више не постоји. Наиме, свих 370 преосталих радника ове фабрике прошле недеље добило је радне књижице и уз отпремнине послато кућама, сазнаје Курир.

– ИМТ практично више не постоји јер од прошле недеље у њему раде само портири, ватрогасци, пет директора и неколико службеника у кадровској служби који завршавају документацију радницима.

Социјални програм

Да би добили отпремнине у висини од 200 евра по години стажа, сви радници, којима ИМТ дугује више од 20 плата, морали су да потпишу изјаву да пристају да им буде исплаћено само девет зарада, и то тек током продаје или ликвидације фирме. Морали су да пристану и да им држава повеже стаж за само две уместо за четири године, колико им није повезано, али под условом да не туже фирму – каже за Курир Петар Грбић, доскорашњи председник Индустријског синдиката у ИМТ.

Да је производња у ИМТ мртва, за Курир је потврдио и директор фабрике Зоран Радосављевић.

Без заштите државе

– Сви радници су прихватили социјални програм. Пошто ИМТ више нема заштиту државе, имали смо обавезу да сачувамо имовину и да поднесемо захтев за отварање стечајног поступка, што смо прошле недеље и урадили – рекао је Радосављевић.

Аутор: Славица Томчић, Курир

Фото: Дадо Ђилас,Немања Панчић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. E tako ali polako sve što je bilo simbol SRBIJE ode u pi…. materinu , a ti VUČIĆU davaj i pomaži njemačke slovenačke američke talijanske i ko zna još čije. I sve osim SRBSKIH , neka propadaju ,kao da će nam zapod sve pokloniti . Kada prođe ugovorom određeno vreme spakuju kofere ,i kažu bili ste dobri i fer do nas adioo. A misle .- KO VAM JEBE MATER DOD SMO IMALI RAČUNICE TU SMO BILI .

  2. ljudi realno, to i nisu bili neki traktori… Pisete malo ostrasceno, tako da ne verujem da ste sa sela, i morate prihvatiti da je jedan poljski Ursus star tridesetak godina, daleko bolji traktor od ovih IMTovih… Ko ce njih takve da kupi…

  3. Pa nemoze da se pravi jedno te isto 100 godina imt 533 je kupljena liceca jos davne 1955 licenca MASSEY FERGUSON.najbolji traktor tih godina na svetu prodavali po celom svetu ali nece da se ne ulozi u projizvodnju i modiernizaciju samog traktora.nemozes da pravis traktore samo za svoju zemlju trakto nije carapa da se kupuje svakog dana ako nemas izvoz puko si me samo imt nego svaka industrija

  4. kopca5. август 2015. на 08:29
    “Pa nemoze da se pravi jedno te isto 100 godina imt 533 je kupljena liceca jos davne 1955 licenca MASSEY FERGUSON.najbolji traktor tih godina na svetu prodavali po celom svetu ali nece da se ne ulozi u projizvodnju i modiernizaciju samog traktora.nemozes da pravis traktore samo za svoju zemlju trakto nije carapa da se kupuje svakog dana ako nemas izvoz puko si me samo imt nego svaka industrija”

    Ako slučajno voziš iza nekog Yuga 45 pogledaj na šta ti liči ta skalamerija! To samo potvrđuje izvikanu srpsku inžinjeriju koja je mogla tako da se zove pre pola veka i više, mada i tada je imala prođu po Africi, Indiji i J. Americi gde pravi inžinjeri nisu ni hteli da idu da ih ne pojedu zmije i egzotične boleštine već su išli naši izvikani i nadobudni “stručnjaci”.

    Ništa, ali NIŠTA Srbin nije izmislio. Ni da valja ni da ne valja….

    1. Pa dobro BRE, dragi “uceni i nacitani” zemljace, jesi li ti ikada cuo za OGROMNE doprinose svetskoj civilizaciji jednog Tesle, Pupina, Andrica,Milutina Milankovica, Kusturice,Selimovica,Obradovica (Dositeja), Crnjanskog itd, itd, ima toga da se nabraja….
      Ako ti se ne svidja narod kome pripadas a ti postani JUPITERIJANAC na sledecem popisu stanovnistva!

  5. ОСВРТ НА ПОЈЕДИНЕ КОМЕНТАРЕ:
    Ови што пљују све српско, у ствари не знају да незнају. Конфучије је такве описао још пре више хиљада година. Али нису они криви (говорим о онима који то не говоре зато што им за то плаћају), 4 деценије катастрофалног васпитно-образовног система и “самоуправљање” је учинило своје, тако да ти индивидуси, с једне стране не верују да овде ишта може да се направи, а с друге стране (ако су у могућности) гуше и потискују сваког ко нешто зна. То је сценарио који гледам већ деценијама. Жалосно; хоћемо да нам буде боље, а с друге стране затиремо све што објективно може да томе допринесе.

  6. До прошле године сам равно осам година покушавао да покренем сарадњу и производњу у ИМТ-у на основу уговора о испоруци 25000(двадесет пет хиљада) трактора који сам имао са само једном државом (имао сам их са четири) у којој су ти исти трактори неприкосновено имали место број један у поседу што приватних лица што предузећа. И поред многобројних других понуда којих су имали са савременим и бољим карактеристикама нико од њих није хтео ни да чује за други трактор осим ИМТ_а који појединци користе у раду и преко 40 година и којег знају у душу. Али на нашу велику жалост све је то бачено у воду као да није ни постојало, похлепа појединаца и сујета је избијала на сваком кораку. Само због оваквог односа према раду, производњи и на крају крајева хлебу, треба да нас са ових простора а уједно и на лицу Земље буде што мање. Надам се да ће некада и ова и оваква истина можда угледати светло дана, а што се тиче кривих и криваца , време је фактор који нико није прешао и превеслао.
    НЕК НАМ ЈЕ СА СРЕЋОМ БУДУЋНОСТ , ако је уопште и имамо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!