ЕвроАзија

Кремљ држи Немачку на оку

Иза хакерских напада на рачунаре немачког Бундестага крије се највероватније руска тајна служба.
Реутерс

Немачки медији цитирали су једног “високо рангираног безбедносног службеника”, који потврђује да су напади на сервере и рачунаре Бундестага у протеклој години дело “једне руске војне обавештајне службе”.

Но, као што је често случај када се ради о питањима која се тичу обавештајних служби, званичне потврде тих теза нема. Из Бундестага је саопштено да “та институција није истражни орган и не може да коментарише позадину случаја”.

Та вест, међутим, није дошла изненада. У мају 2015. техничари Бундестага упозорили су да су програми појединих рачунара инфицирани вирусима. У августу је комплетна мрежа морала да буде искључена јер су хакери толико инфицирали систем да је проблем могао да буде решен само комплетним рестартовањем система.

Који подаци и у којем обиму су покупљени, очигледно нико ни до данас не зна. Но, врло брзо се посумњало да се ради о координираним нападима неке стране тајне службе, а не о хакерима из хобија.

Ако би се само потврдило да иза напада стоје руске тајне службе, онда би то створило слику да је Немачка све више под њиховом присмотром. Русија је већ дуго активна у Немачкој и то не само деловањем тајних служби, већ и пропагандном кампањом. Својим сопственим медијима Москва покушава да рашири свој поглед на ствари, контролисаним коментарима на друштвеним мрежама, али и форумима на информативним порталима који такође служе у исте сврхе.

Вестионлине

фото: Ројтерс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!