Српско – арапско пријатељство ојадило сточаре

0
(0)

Данас истиче рок за потписивање уговора о кредитима за набавку стада оваца и коза, а од ДСАП ни трага ни гласа

Пољопривредници који су учествовали на помпезно најављиваном конкурсу Друштва српско-арапског пријатељства (ДСАП) за доделу кредита за набавку стада оваца и коза, све су прилике, неће видети обећане милионе. Данас је крајњи рок за потписивање уговора са овом организацијом, али оне који су прошли на конкурсу нико није обавестио о томе где да дођу, шта да понесу, да ли да и даље очекају да им да неко донесе папир на који ће ставити параф. Како ствари стоје, сточари, можда и неколико стотина њих, остало је без зајма од милион до шест милиона динара (по кориснику), стаје без основних стада, а арапске трпезе без јагњића и јарића.

ДСАП, удружење основано у јулу 2015. године, објавило је крајем прошле године вест да расписује конкурс за доделу зајмова за набавку оваца и коза од чак 50.000 евра по пољопривредном газдинству, те да онима који прођу касније гарантује сигуран откуп и пласман јарића и јагњића у земље северне Африке. Према информацијама са сајта ове организације на позив се јавило 127 пољопривредних домаћинстава, одобрен је 101 захтев, а они који су прошли уговоре је требало да потписују по групама, од 10. јануара до 5. фебруара. Како је интересовање сточара било велико, конкус је продужен, а потом је, 11. јануара 2016. расписан и нови, који је трајао до 25. јануара. Међутим, у Друштву српско-арапског пријатељства нико се не јавља ни онима који су прошли на првом конкурсу, ни онима који су се касније пријавили, ни новинарима, нити било коме ко тражи информацију. Ни на један од неколико мејлова које је редакција „Агросмарта“ послала на адресе наведене на сајту овог удружења, није одговорено.

Обећање је обећање, па било тешко и милоне динара, не мора бити испуњено, али проблем је у томе што су сви који су конкурисали уплатили на рачун ДСАП-а по 15.000 динара (ако су регистрована газдинства), односно 25.000 динара (правна лица), јер се без тога нису могли пријавити. Уз пријаву, тражене су им друге потврде, што је додатни трошак. Како се наводи на сајту (дсап-фонд.цомп.рс), 17 пољопривредних домаћинстава одбијено је због непотпуне документације и њима је ДСАП требало да врати паре до 29. децембра прошле године. Да ли је то и учињено и колико је укупно пријава стигло (и плаћено) у току два конкурса, нисмо успели да сазнамо.

-Нисам успео да добијем никакве информације након обавештења да нам је захтев одобрен. Речено нам је тад да је крајњи рок за потписивање уговора 5. фебруар и да не треба ми да долазимо у Београд већ да ће они доћи код нас – кажу за „Агросмарт“ у предузећу „Статус“ из Лознице, које је за конкурс чуло у општинској туристичкој организацији.

Нашој редакцији обраћали су се бројни пољопривредници али и представници саветодавних пољопривредних служби из Војводине и централне Србије који су покушавали да дођу до додатних информација јер су и они крајем прошле године пренели вест о конкурсу ДСАП-а у својим општинама.

-Мада је крајњи рок за потписивање 5. фебруар, још нисам добио никакво обавештење о томе којој групи припадам и када сам на реду. Губимо наду да ће ишта од тога бити – казао нам је пољопривредник из бачкопаланачке општине подсећајући на то да су о овим кредитима јавно говории и представници Владе Србије.

Како је ДСАП навео у првом позиву, кредити је требало да се додељују за куповину оваца раса „цигаја“, „винтемберг“, „тексел“, „ил де франс“, „сафолк“ и „бергамо“, те за козе аплске расе. Сва пољопривредна газдинства којима буде одобрен кредит за куповину приплодних оваца и коза (максималан износ кредита 50.000 евра, а мимималан 10.000 евра) у обавези су да доставе гаранцију о куповини грла, с тим што ће се кредити враћати кроз организовани откуп грла јарића и јагњића која су намењена за извоз на арапском тржишту (земље северне Африке) у року од шест година са грејс периодом од 24 месеца, стајало је у обавештењу објављеном у децембру прошле године, које је потписао директор Друштва српско-арапског пријатељства Бојан Исмаиловски. Како је на првом конкурсу одобрен 101 захтев, то је значило да је ова организација само у првом кругу била дужна да обезбеди најмање милион евра за српске сточаре. Те паре пољопривредници још нису видели али су се очито неки овајдили од српско-арапског пријатељства.

Агросмарт

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Званично српски јавни дуг износи на 26,69 милијарди €, незванично већ је прешишао 32 милијарде

5 (1) Јавни дуг Србије на крају октобра ове године износио је око 26,69 милијарди …

Србија: Буџетски дефицит у поређењу са 2018. повећан чак 183 пута

5 (7) * „Србија следеће године требало да „исплати 111 милијарди динара само на име …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend