Србија

Хашка инквизиција ослободила Шешеља: Није било ни удруженог злочиначког подухвата ради стварања „велике Србије“

Веће је, већином гласова, утврдило да није постојао удружени злочиначки подухват чији је циљ било стварање јединствене српске државе на великим деловима територија Хрватске и БиХ, односно Велике Србије, у којем је, по оптужници, са Шешељем учествовао и тадашњи председник Србије Слободан Милошевић и други српски војни, политички и полицијски званичници

Пресудом је утврђено да је стварање Велике Србије био Шешељев политички циљ, али да није подразумевао чињење злочина. Ни у Хрватској, ни у БиХ, ни у Војводини, по пресуди, није било распрострањеног и систематског напада на несрпске цивиле, већ сукоба између зараћених страна

По пресуди, није доказано да је Шешељ „говором мржње“ починио злочине у Вуковару и Хртковцима, нити да их је подстицао и помагао на другим локацијама у Хрватској и БиХ
ХАШКИ трибунал ослободио је данас лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља оптужби за злочине над Хрватима и

Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Веће председавајућег судије Жана-Клода Антонетија (Jean-Claude Antonetti) утврдило је већином гласова, уз противљење судије Флавије Латанци (Flavia Latanzzi), да Шешељ (61) „није крив“ ни по једној тачки оптужнице.

Шешељ је ослобођен кривице за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање.

По пресуди, вођа радикала није крив ни за кршење закона и обичаја рата убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Ти злочини, по оптужници, били су почињени у Зворнику, Вуковару, Мостару, Невесињу, ширем подручју Сарајева и војвођанском селу Хртковци.

Веће је, већином гласова, утврдило да није постојао удружени злочиначки подухват чији је циљ било стварање јединствене српске државе на великим деловима територија Хрватске и БиХ, односно Велике Србије, у којем је, по оптужници, са Шешељем учествовао и тадашњи председник Србије Слободан Милошевић и други српски војни, политички и полицијски званичници.

Пресудом је утврђено да је стварање Велике Србије био Шешељев политички циљ, али да није подразумевао чињење злочина. Ни у Хрватској, ни у БиХ, ни у Војводини, по пресуди, није било распрострањеног и систематског напада на несрпске цивиле, већ сукоба између зараћених страна.

Шешељ, по пресуди, није имао ни де јуре, ни де факто надређени положај над добровољцима СРС које је слао на ратишта у Хрватској и БиХ на којима су почињени злочини.

Иако је, већином гласова, утврдило да је Шешељ у неким својим говорима позивао на прогон несрба, као у војвођанском селу Хртковци у мају 1992., веће је закључило је да „Тужилаштво није доказало да је тај говор довео до одласка Хрвата и кампање прогона“.

По пресуди, није доказано да је Шешељ „говором мржње“ починио злочине у Вуковару и Хртковцима, нити да их је подстицао и помагао на другим локацијама у Хрватској и БиХ.

„Није постојало подстицање на ратне злочине, чак и ако се у обзир узму најжешћи говори“ Шешеља, рекао је судија Антонети, наглашавајући да тужиоци „нису доказали да је постојала узрочно последична веза између Шешељевих говора и злочина“.

После данашње пресуде, како је рекао судија Антонети, „Шешељ је слободан човек“.

Пресуда је, међутим, неправоснажна, а Тужилаштво има право да се жали.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Рекоше паметни…

    Хашки трибунал је ултраполитички суд. Сумњам да би ослободили Војислава Шешеља да Вучић и компанија не извршавају дневне заповести из Брисела. Потребан је релаксирајући став према Србима из дневнополитичких разлога – да би добровољно пристали на окупацију Србије и статус колоније.

    Лепо је због шешеља, сад би могао коначно и да распали по вучићу кад је уклоњена опасност од затвора. Мада, ја сам у оној групи која процењује да ће СРС и СНС руку под руку да владају после избора. А такође, ту постоји и једна неугодна последица по будућност Србије. Наиме, ако запад објављује да је пројекат “Велика Србија” само политички и да не подлеже кривичној одговорности, будите сигурни да то није милост за Србе, већ пре спремање терена за легализацију пројеката “Велике хрватске” и “Велике албаније”.

    Да видимо да ли спољно-политички аспект ослобађања Шешеља има неке БИТНЕ реперкусије по односе у региону и по ПОЛОЖАЈ Срба у региону!? НЕМА, нити ће имати, шта више сматрам да ће ослобађање Шешеља и његов ВРЛО ВЕРОВАТАН успех на наредним изборима ПОГОРШАТИ наш положај у региону, а посебно положај српских заједница у земљама-наследницама СФРЈ!? Рецимо да ће се однос према Србима у Хрватској и М-Х федерацији УСИЈАТИ, као и да ће присуство Шешеља Мило искористити да ЈОШ СТИСНЕ просрпски блок који се бори за преживљавање, док ће се однос Македоније, са којом упркос неким њиховим негативним потезима (признање “Kosova republjik” и сл.) имамо добру сарадњу (однос према албанском фактору, изградња инфраструктуре на оси Морава-Вардар), једноставно ПОГОРШАТИ! Присуство Шешеља биће коришћено од бугараша да наше односе са Македонијом, који су нам СТРАТЕШКИ КОМПЛЕМЕНТАРНИ, ПОКВАРЕ! Ergo, Србија ће да ОПЕТ БУДЕ ИЗОЛОВАНА ко и 1990-тих! А Руси ту НЕЋЕ НИШТА ДА УРАДЕ, јер “Шешељ је српски патриота”!?
    Да завршим, драго ми је за Шешеља ЛИЧНО, драго ми је да смо добили као народ сатисфакцију, ма и ЛАЖНУ (просто, ово је Шешељева ЛИЧНА победа, она се СУШТИНСКИ НЕ ТИЧЕ Србије и Срба у региону!), али повратак Шешеља У СРПСКУ ПОЛИТИКУ је ПОГУБАН и мислим да ће ово мрцварење наставити!? Мислим да ће бити неких потеза, иницираних од њега, који ће деловати ПСИХОЛОШКИ повољно на наш свет, али у ПРАКТИЧНОМ СМИСЛУ ништа неће значити, тј. НЕЋЕ БИТНО ОЛАКШАТИ наш положај!? Да ли ће ТРАЖИТИ од Уставног суда да ПОНИШТИ Споразуме са NATO-оm, сасвим довољне за његове потребе!? Или да уради за сарадњу са Русијом НЕШТО ВИШЕ од дипломатског статуса руских ЦИВИЛНИХ службеника у Нишу!? Или да СПРЕЧИ НАСИЉЕ над Србима у региону, укључујући ЈОШ УВЕК ДОБРИМ ДЕЛОМ СРПСКУ Milogoriju!? Или да СМАЊИ ЕКОНОМСКО дивљање хрватских& иних страних фирми у Србији!? Да “откачи” ССП, а РЕАЛНО примени економски споразум са Русима!? Да тражи ЈАВНУ ОБАВЕЗНОСТ ЋИРИЛИЦЕ!? Да… и ово је ДОВОЉНО да закључим да је Шешељ ПРЕВАРА!

    Један од разлога зашто Шешељ подржава Вучића је што Вучић користи исти “модел” који је увео Шешељ у Земуну и НовомСаду током “патриотске радикалске пљачке”

    Доказује се да су Вучићеви и Шешељеви наредбодавци исти,

    и да је Шешељ пуштен у правом моменту

    да издајнцима Вучићу и Дачићу помогне да остану на власти и наставе издају и распродају Српског народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!