Србија

СТОП ТИРАНИЈИ Слобода за Милована Бркића, слобода за Србију!

У Палати правде почео је монтирани судски поступак против главног уредника Магазина Таблоид ПОЛИТИЧKИ ЗАТВОРЕНИK

Милован Бркић је негирао наводе монтиране оптужнице против њега и поновио да у његовој изјави, због које му се суди, нема елемената кривичног дела које му се ставља на терет. Браниоци окривљеног Стеван Дамњановић, Владимир Гајић и Иван Нинић захтевају укидање мере притвора за Бркића. Вансудско веће није донело одлуку о притвору до закључења овог броја Магазина Таблоид. Тужитељка Љиљана Kомненовић је у судници признала да је фалсификовала списе из истраге, али наставила је да инсистира да суд продужи притвор окривљеном. Судија Душан Агатоновић није прихватио предлог одбране да буде саслушан Александар Вучић, иако се у оптужном предлогу, на неки начин, третира као оштећена страна. Главна расправа у овом поступку биће настављена 11. јула 2023. године.

Предраг Поповић

Прво рочиште у судском поступку против Милована Бркића, главног и одговорног уредника Магазина Таблоид, почело је на исти начин на који је окончана истрага на основу које је монтирана оптужница. Износећи своју одбрану, Бркић је негирао наводе из оптужног предлога и поновио да не постоје елементи кривичног дела које му се ставља на терет, односно да спорном изјавом, после протеста “Србија против насиља 8. маја 2023. године, није позивао на насилну промену уставног уређења Републике Србије.

Заменица јавног тужиоца Љиљана Kомненовић је рекла да је “утврђено су сви докази који поткрепљују наводе из оптужнице и сва субјективна и објективна бића кривичног дела која се стављају окривљеном на терет”. Тужитељка је окривљеног Бркића окарактерисала као “познаваоца прилика, који је знао шта, где и када говори и какве то последице може да има”.

– Нема ниједног доказа који би оповргао оптужни акт, тако да ћемо са доста лакоће доказати да је окривљени извршио кривично дело за које се терети – рекла је тужитељка Kомненовић.

Од “доказа”, тужитељка је приложила само празне флоскуле и личне утиске. Ништа друго и не постоји. Тужилаштво није утврдило ко је, кад и како снимио спорну изјаву Милована Бркића, због које је окривљен. Не зна се кога је он “позивао на насилну промену уставног поретка”. Нема доказа ни да је Бркић припремао било какву активност у том смеру. По налогу тужитељке Kомненовић извршен је претрес Бркићевог стана 8. маја 2023. године, кад је и ухапшен. У стану није пронађено ништа сумњиво, никакав новац, техничка опрема или оруже. Kао сумњиви предмети заплењено је неколико ВХС касета, ЦД-ова и мобилни телефон прве генерације, какав се више не производи. Вештачењем је утврђено да на ВХС и ЦД носачима нема спорних садржаја, само снимци Бркићевих телевизијских интервјуа од пре 25-30 година. Тужилаштво није пронашло ниједан доказ и ниједног сведока, који би рекао да је Бркићеву изјаву схватио као позив на извршење државног удара.

С друге стране, браниоци окривљеног – адвокати Стеван Дамњановић, Владимир Гајић и Иван Нинић – са доста лакоће су демонтирали оптужни предлог. Адвокат Гајић је истакао да оптужни предлог представља правни рецидив, којим се Бркић терети за “непријатељску делатност”, како је то дело било дефинисано у време комунистичке владавине у СФРЈ. Тужилаштво, рекао је Гајић, није објаснило да ли је Бркић позивао или подстицао да се силом промени уставно уређење и да је поступао са умишљајем, а све у намери да угрози уставни поредак.

– У реалности, овде се суди за вербални деликт. Тужилаштво верује да један новинар од 67 година јесте у стању да својим речима угрози уставно уређење. Ово суђење представља освету режима новинару који беспоштедно критикује власт. Одбрана ће током поступка бити принуђена да доказује невиност Милована Бркића указујући суди да он није командант тенковске јединице, већ новинар наоружан само својим речима. Бркићева изјава може да се третира само као политички некоректна, а то није ни прекршај, а камоли кривично дело – рекао је Владимир Гајић.

Адвокат Стеван Дамњановић је указао суду да треба да цени околности у којима је дата спорна изјава.

– Окривљени је изложен дуготрајном прогону власти. Од стране носиоца државних функција називан је криминалцем. Александар Вучић је лично тврдио да га Милован Бркић рекетира. Због тога га је Бркић тужио. Бркић је прогањан и од стране вишег јавног тужиоца Ненада Стефановића, који је, као председник Удружења судија и тужилаца Србије, још пре три године позивао на његово хапшење – рекао је адвокат Дамњановић, који је предложио суду да позове на саслушање Александра Вучића, за кога се у оптужном предлогу наводи да је био мета Бркићеве изјаве.

Адвокат Иван Нинић је демантовао наводе тужилаштва да су остварени објективни и субјективни докази о бићу кривичног дела.

– Од почетка истраге до дана данашњег тужилаштво није понудило ниједан доказ из кога се неспорно може закључити да је окривљени имао намеру да изврши кривично дело. Тужилаштво занемарује чињеницу да претресом стана није пронађен ниједан предмет који би упућивао да је окривљени хтео да изврши ово кривично дело. Такође, значајно је истакнути да је окривљени присуствовао скупу “Србија против насиља” као грађанин, где је НН лицу рекао свој вредности суд о Александру Вучићу и опозицији, која, како је рекао, “показује своје јадно и бедно лице”. Александар Вучић десет година прогања Милована Бркића и онемогућује му нормалан новинарски рад. Редакција Магазина Таблоид је под константним ударом Александра Вучића, који о окривљеном износи најгоре лажи, клевете и увреде. Сарадници окривљеног, његове колеге из редакције Магазина Таблоид, налазе се под перманентним ударом власти. Ђорђе Вишекруна је морао да побегне из Србије, налази се у Холандији под азилом. Заменику главног уредника Магазина Таблоид, Милану Маленовићу, суђено је по оптужби да је угрожавао безбедност Александра Вучића. Маленовић је провео пет месеци у притвору. Оптужница је одбачена, он је ослобођен, али умро је услед погоршања здравственог стања током тог поступка. Сада се окривљеном Миловану Бркићу ставља на терет вредносни суд, који има чињенично упориште. Уосталом, ако се осећа угроженим, Александар Вучић има правна средства да води грађанску парницу. Међутим, Вучић то не жели, већ злоупотребљава ресурсе правосуђа и због вербалног деликта гони окривљеног и држи га у притвору. У овом поступку, на страни тужилаштва, учествује Ненад Стефановић, који злоупотребљава струковно удружење и већ дужи временски период прогони Милована Бркића – рекао је адвокат Нинић.

Окривљени Милован Бркић је поновио да није крив за оно што му тужилаштво ставља на терет.

– Оптужница је злонамерна и некоректна, поступак је монтиран. Никога нисам позивао на насилну промену Устава, нити бих имао могућности да то урадим. Нисам члан ниједне странке, ниједног ловачког удружења или било каквог покрета. Никога нисам позивао ни на шта, само сам одговорио на питање о томе шта мислим о протесту грађана. Поштујем Устав. Сматрам да не треба мењати Устав, него власт. Александар Вучић ме годинама прогања. Сваку прилику је користио да ме назове криминалцем и рекеташем. Нисам се плашио смрти, него пута до смрти. Плашио сам се да ме нека његова радикалско-напредњачка будала не удари с леђа, да ме не повреди толико да не бих могао да радим и нормално живим. Зато сам, из беса, рекао то што сам рекао – поновио је Бркић и описао како су га полицајци, кад су упали у његов стан, ударцима оборили на под и злостављали приликом претреса.

Бркић је указао и на лажне наводе, које је током истраге тужитељка Љиљана Kомненовић искористила као повод за одређивање притвора. Тужитељка је у захтеву судији за претходни поступак навела да је “осумњичени Милован Бркић одбио да се изјасни”. Увидом у списе предмета утврђено је да је тужитељка лагала и да је захтев за одређивањем притвора поднела и пре него што је саслушала осумњиченог.

– То није битно, то је било у истрази – викала је у судници заменица јавног тужиоца Љиљана Kомненовић.

Kасније је додала да “одбрана нема права да се бави начином њеног организовања посла”, пошто је те ноћи имала пет притворских предмета. Тужитељка је признала да има бланко захтеве за одређивање притвора, у која само упише име човека кога тера у ћелију, ни не покушавајући да чује шта он има да каже о ономе за шта је осумњичен.

Тужитељка Kоменовић је покушала да недостатак доказа компензује недостатком пристојности. Галамила је, прекидала говоре окривљеног, његових бранилаца, па и судије, да би, на крају, вређала и грађане у публици. Њен вербални наступ био је прилагођен њеном модном стајлингу, на коме би јој позавидела и Тијана Ајфон.

Блајхана коса с дугим умецима сличних нијанси уоквирила је кварцовано лице на коме су се истицале напумпане “пачје” усне с бордо кармином. Испод тетовираних обрва монтирала је вештачке трепавице. На прстима се истицало огромно црно прстење, а на подлактицама је звецкала иста таква црна бижутерија. У судницу је дошла “намуњена” као да је кренула на сплав или ноћни клуб, где је чест гост, чиме се хвали на својим налозима на друштвеним мрежама. Хвали се и склоности ка алкохолу. “Улазим ‘чиста’ у ову годину… само још ово да ‘почистим'”, написала је тужитељка Kомненовић изнад фотографије с неколико флаша виљамовке, мартинија и “Вучије ракије” персонализоване њеним именом. Поједини грађани из публике стекли су утисак да се и на овом рочишту појавила после “чишћења” флаша. Тужитељка је ту сумњу оправдала разним поступцима. Осим што је поскакивала сваки пут кад би се поменуло име Александра Вучића (“Судија, окривљени је рекао да је председник Вучић лопов, унесите то у записник. Судија, он је рекао, ју, ју, ју…”), да не контролише у потпуности своје понашање доказала је на крају суђења, кад је вређала публику.

– Не знам ко је ова жена у розе одећи, судија узмите њене податке и наредите обезбеђењу да је више не пушта у судницу – викала је тужитељка, показујући прстом, у сплаварском стилу, на проф. др Милу Алечковић.

Тужитељка је тим поступком изазвала револт публике, али већ следећим испадом је покренула салве смеха. Од судије је захтевала да санкционише и “високог човека у црној мајици у последњем реду”.

– Судија, он ме стално гледа и подиже обрве. Ја јесам разведена, али не може тако да ми се набацује – рекла је Љиљана Kомненовић.

Рекла је још неколико реченица, али оне се нису чуле од смеха и жамора нормалних људи, шокираних и згрожених понашањем заменице јавног тужиоца.

Све што се видело у судници бр. 27 у београдској Палати правде може да на најбољи начин илуструје стање у српском правосуђу, па и целом друштву. Оптужбу државе заступа правница дизајнирана као старлета, која на друштвеним мрежама промовише пинкоидни животни стил – сплавови, ноћни клубови, пијанке у ресторанима, али и у службеним просторијама тужилаштва, скупа одећа, шминка… Таква особа користи функцију да некажњено фалсификује списе предмета у коме за озбиљно кривично дело терети новинара са 67 година живота и 45 година стажа у медијима.

Пред накинђуреном тужитељком, на оптуженичкој клупи, окружен са два полицајца, који пазе да не побегне, седео је Милован Бркић у тренерци и патикама, с драматичним траговима двомесечног боравка у ћелији. Тронедељни штрајк глађу додатно је угрозио Бркићево здравље. Изгубио је 20 килограма и остарио 20 година. Блед, уморан и исцрпљен, ипак је имао више присебности него весела распуштеница из тужилаштва. Уместо вештачких трепавица, ботокса и бижутерије, стари новинар је истицао своје политичке и професионалне ставове и вредносни суд, којим је деценијама узнемиравао управо особе као што је тужитељка.

Успут, Бркић је успео да узнемири и судију Агатоновића. Док је говорио о узроцима прогона, коме га је изложио актуелни владар, Бркић је истакао да су они били у коректним, па и пријатељским односима све док Вучић није дошао на власт и почео да “лаже, вара и краде”.

– Немојте тако да говорите у судници – скочио је Агатоновић.

Међутим, судија се није узнемирио кад је тужитељка признала да је, као што је и доказано, извршила кривично дело фалсификовања службених списа. Напротив, Агатоновић је наставио да води поступак који је заснован на фалсификатима, које су монтирали полицијски капетан Александар Степановић, тужитељка Љиљана Kомненовић и судија за претходни поступак Никола Микић.

Судија Агатоновић је одбио предлог окривљеног и одбране да на овом рочишту заврши претрес и донесе пресуду. Уместо тога прихватио је бесмислен захтев тужитељке да се у судници прикаже видео снимак изјаве Милована Бркића. За то нема никакве потребе, пошто је Бркић признао да је рекао то што се наводи у оптужници и види на снимку. Ипак, тужитељка је на томе инсистирала како би продужила процес, а тиме и боравак Бркића у притвору, да би му додатно угрозила здравље.

Предлог одбране да се одмах укине притвор, пошто више нема никаквог оправданог разлога, судија Агатоновић је унео у записник. У складу с процедуром, судија ће тај захтев проследити вансудском већу које би требало да у року од 48 сати донесе одлуку. Вансудско веће није донело одлуку о укидању притвора Милована Бркића до закључења овог броја Магазина Таблоид.

Морбидна и хистерична представа, коју је на главној расправи приредила тужитељка Kомненовић, оставила је снажан утисак на све у публици, нарочито на “неподобну жену у розе одећи”.

– Тој девојци, коју овде називају јавном тужитељком, покушала сам да укажем на то да су у судници присутни и представници стране јавности. Мој муж, који је из угледне француске породице судија, и ја дошли смо овде да кажемо да јавност има право да реагује на иступе те девојке, амбициозне каријеристкиње. Све што смо видели показује да је стање у правосуђу горе него 1945, кад су преки судови лако и брзо доносили пресуде на смрт. Сви у публици су то приметили, зато су и реаговали. Нико никога није вређао, само су истицали примедбе на поступке те девојке, која би требало да се даље едукује – рекла је академик Мила Алечковић.

Почетак суђења Миловану Бркићу испратили су Бранко Драгаш, Здравко Рајевић и многе колеге и поштоваоци. Између осталих, у судници је био и Љубомир Стефановић, уредник Yоу Тубе канала Славија Инфо.

– Присуствовао сам суђењу за такозвано насилно рушење уставног поретка, које се, уместо Александру Вучићу и његовим сарадницима, ставља на терет човеку који је цео свој живот посветио очувању истог, владавини права и формирању институција, а не култу личности, непотизму, корупцији и криминалу. Нажалост, данас се судило, осим њему, и свима нама као и здравом разуму. Са стране тужилаштва биле су присутне чудне особе, момак и две девојке релативно пристојног изгледа, облачења и понашања и главна тужитељка која је више деловала да се спремила за излазак на сплав него за суд. Посебно ми је било невероватно кад је тврдила да јој се човек из публике набацује и још је на то, у сред суднице, додала да је разведена. Са друге стране гласови разума у виду угледних адвоката Владимира Гајића, Ивана Нинића и Стевана Дамњановића. По свему судећи озбиљне аргументе које су они, као и Бркић, изнели тешко да су допрли до тужилаштва, али, плашим се, и до судије који је и сам деловао уплашено као да чека да неко други одлучи о овом поступку – каже Стефановић.

Он је истакао и нехуман однос тужилаштва и суда према главном уреднику Магазина Таблоид, коме је у притвору угрожено здравље.

– Трагедија овог друштва може се описати и тиме да Бркић, који је смршао 20 килограма, добио притисак 190 и шећер 19, данас одговара на оптужбу да насилно жели да сруши Александра Вучића, човека наоружаног медијима, странком од неколико стотина хиљада чланова, тајкунима, војском и полицијом која га брани. Најстрашније ми је било кад је тужитељка напала професорку Милу Алечковић, тврдећи да треба уписати њене податке иако се ради о јавној личности са великом репутацијом, а све по оптужби тужитељке да омета суд. Нажалост, постоји могућност да тужитељка није упозната са радом Милована Бркића, професорке Алечковић али адвоката и осталих људи из публике, за коју је рекла да је неупућена и тиме упутила увреду свима присутнима, али ме то уопште није пуно изненадило. Изненађен би био да таква особа не познаје неку звезду ријалити програма, а не данас присутну публику. Данашње суђење је права слика Србије, суди се човеку који се вози аутобусима и трамвајима или иде пешке, а напада га тужитељка која као да је пошла у лов на партнера, са главном намером да одбрани лик и дело Александра Вучића, па и судија који, иако се по годинама види да има искуства и да је итекако свестан да овде од кривичног дела нема ништа, али је и свестан да ће имати проблеме и притиске како год да одлучи. То вам је, драги читаоци, слика Србије данас, у којој људи бесним аутомобилима газе по улици и прођу без притвора, шетају наоружани мигранти исто без притвора, тзв. албански полицајци исто без притвора али насилно руши поредак Милован Бркић из пензије. Што су закони луђи ближи је крај режима а што су затвори пунији, слобода је ближе. Позивам Милована Бркића да прекине штрајк глађу јер се заиста плашим да су му ово последњи дани, али исто тако и сву јавност да се посвети овом случају јер прекјуче је страдао Ћурувија, јуче Цвијан, а сутра по свему судећи Милован Бркић, који је преживео све режиме до сад али нисам сигуран да ће и овај – каже Љубомир Стефановић.

Слободу за Милована Бркића и слободу за Србију затражили су и учесници протеста, који је пред Палатом правде одржан 22. јуна 2023. Окупљенима су се обратили Предраг Поповић, заменик главног уредника Магазина Таблоид, и Милованов брат Радован Бркић, као и браниоци окривљеног.

– Свима је јасно да Милован Бркић не одговара због онога што му тужилаштво ставља на терет у оптужном предлогу, него да се овде ради о освети режима за све оно што је он писао о власти у последњих 12 година. То је суштина овог кривичног поступка. Власт је искористила изјаву Милована Бркића да би га ставила у притвор и провукла кроз кривични поступак, како би му се освестили и запретили му да “спусти лопту”, и он и његове колеге, које пишу за Магазин Таблоид. Бркић је, несумњиво, политички затвореник. Он је данас, мислим, једини новинар који се налази у затвору и један од ретких политичких затвореника у Србији. Уз њега можемо да поменемо Србе, које ових дана хапсе на Kосову и Метохији. Ово суђење треба да третирамо као освету власти, пре свега оног човека који овде о свему одлучује. Он више није могао да трпи оно што Милован Бркић пише о његовој власти. Милован Бркић је жртва свог дугогодишњег рада, и то не само ових десетак година, колико је СНС на власти, већ пуне четири деценије. После свега што је написао и претурио преко главе, као неки јунак, Бркић мора да испашта што је био какав је био. Због тога не треба да га жалимо. Надам се да ће бити све у реду са његовим здрављем. Ако буде тако, ово суђење ће уписати себи у биографију као један битан детаљ за понос – рекао је адвокат и народни посланик Владимир Гајић.

Адвокат Иван Нинић је указао да је “Милован Бркић исцрпљен, видно је ослабио и отежано прича, али ментално је здрав и јак”.

– Задивљују разборитост и чврстина с којом говори и конзистентност мисли којима се он изражава. У овом тренутку, док је у притвору, брине се само да ли излазе његове новине, каква је насловна страна, да ли се читају текстови. Њему је Магазин Таблоид смисао живота. Тај лист је нит која њега прожима, то је фундамент на коме почива. Он је спреман да свој живот да за тај лист. Он је у притвору јер један човек није могао да издржи истину која се објављује у том листу. Десет година је чекао Милована на зицер, да би га сад утамничио. Нека му служи на част! Његов кум Никола Петровић прибегао је неким другим методама обрачуна, он у више од 150 судских поступака мрцвари Милована Бркића. У једном од тих поступака учествовао сам као бранилац Бркића. Петровић је тада рекао да му је Бркић угрозио сигурност. Kако? Kаже, објавио је његову адресу становања. Kоја је то адреса? ДИПОС-ова државна вила! Дошли смо до тога да су све у држави узурпирали браћа, кумови, пријатељи, свастике, шурњаје, старлете… Е, Милован Бркић четири деценије раскринкава и жигоше то. Сад се појавио један тиранин, који је узурпирао све државне ресурсе и присвојио све што је могао, који је своје људе поставио у државне институције, безбедносне службе, медије и правосуђе, али није могао да купи Милована Бркића. Међутим, користи сваку прилику да каже да је Бркић криминалац и рекеташ. То прича у медијима, а није поднео ниједну тужбу. Зашто није? Зато што је чекао овај тренутак, чекао је да покаже своју снагу. Тужиоци и судије који потписују и спроводе ту освету, они су споредни и периферни. Kада се створе услови за то, одговараће. Али, и сада се зна ко је рекао да Милован Бркић иде у притвор. Зна се ко је рекао да се не разматрају његове жалбе. На Милованов захтев проследио сам поднесак Душку Миленковићу, председнику Апелационог суда са питањем: “Господине Миленковићу, како је могуће да је мој предмет задужио судија Душан Агатоновић, ваш кум? Да ли то значи да ће ми један кум судити у првом, а други кум у другом степену?” То је иста матрица по којој један кум, Никола Петровић, институционално прогони Милована Бркића, а други, Александар Вучић, хапси га и притвара. Они су направили државу браће и кумова. Милован Бркић ће изаћи из затвора, испразниће ћелију да би у њу могао да уђе Александар Вучић – рекао је адвокат Нинић.

Адвокат Стеван Дамњановић је, после првог рочишта, објаснио да ће поступак бити настављен 11. јула на захтев тужилаштва.

– Ми смо захтевали да се суђење заврши данас и да се одмах донесе пресуда како би Миловану Бркићу био укинут притвор, да би се са слободе бранио у жалбеном поступку. Међутим, суд је донео одлуку да се одложи суђење. Одлуку о даљем притвору донеће ванпретресно веће овог суда. Kад то веће добије предмет, требало би да у року од 48 сати донесе одлуку. На овом рочишту окривљени Бркић је изнео одбрану у којој је негирао извршење кривичног дела које му се ставља на терет.Међутим, треба истаћи понашање тужилаца, какво никад нисам видео у својој каријери. Тужитељка је упадала у реч бранилаца док су износили одбрану. Такође, добацивала је шта треба да се унесе у записник. Изгледа да ју је нервирао број људи који су били присутни, а доста је остало и ван суднице. Очекујем да публика дође и на суђење 11. јула, када ће се извршити увид у видео материјал, који је доставило тужилаштво. После завршне речи моћи ће да се донесе пресуда. Иако се види да је здравље Милована Бркића озбиљно нарушено, тужилаштво и суд нису показали разумевање. Очигледно је да ће господин Бркић јако тешко жив дочекати следеће рочиште – каже Дамњановић.

Српска полиција је 14. јуна 2023. године ухапсила тројицу албанских полицајаца, који су прешли административну линију између Kосова и Метохије и централне Србије. Виши суд у Kраљеву је 26. јуна 2023. потврдио оптужницу против њих, укинуо им је меру притвора и наредио да се, службеним возилима, одвезу до Kосмета. Kод тројице Албанаца је пронађено оружје – пушке, пиштољи и бомбе – али суд је одлучио да им укине притвор. Kод новинара Милована Бркића пронађене су новине, књиге и ВХС касете. Суд га два месеца држи у притвору, као да је опаснији од “терориста под пуном ратном опремом”. И тај нонсенс доказује у каквом стању се налази Србија под диктатуром Александра Вучића и његовог картела. Тако ће бити док се Србија не ослободи, на шта већ годинама позива Милован Бркић.

антрфиле

Тотална дискриминација.

Самостални народни посланик Александар Јерковић изјавио је за агенцију Бета да је у Србији тотална дискриминација грађана.

– Партијске судије пуштају на слободу Албанце који су ухапшени с аутоматским оружјем, а с друге стране држе у притвору новинара Милована Бркића због вербалног деликта. Србија је добила нову привредну грану: терористички туризам. Албанци, који су на територији под контролом МУП-а Србије носили аутоматско оружје су пуштени из притвора противно свим законима, док се истовремено у затвору држе Срби због вербалног деликта, који не постоји. У Србији је на делу тотална дискриминација грађана. Сви грађани Србије, који нису чланови Српске напредне странке, грађани су другог реда. Недопустиво да власт хапси и држи у притвору новинаре због вербалног деликта. И Бркић, као и Дејан Златановић, је веома нарушеног здравља и њих двојица сигурно не представљају никакву опасност за уставни поредак државе – нагласио је Александар Јерковић.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magazin-tabloid.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!