Хелм

Поред усташоида сада нас коче и Бугари и Румуни

ПОРЕД Хрватске, своје захтеве за давање зеленог светла за отварање поглавља 23, Србији би ускоро могле да испоруче и Бугарска и Румунија. Из Букурешта и Софије такође инсистирају да се овде побољшају права њихове мањине, а Румуни додатно траже и решавање “влашког питања” и сигурна места за своје представнике у парламенту.

Према нашим информацијама, ове две земље једине су чланице ЕУ које су дале “тиху подршку” Загребу, чији су емисари недељама лобирали у европским престоницама, износећи аргументацију да Србија не треба да отвори поглавље о правосуђу и владавини права док не испуни три њихова услова: укине закон о универзалној јурисдикцији за ратне злочине, не побољша положај хрватске мањине и у потпуности не испуни сарадњу са Хашким трибуналом.

Бугари и Румуни такође сада из фиока ваде своје старе захтеве, пре свих, да се повећа учешће њихових представника у свим органима државне управе у Србији. Они су, за разлику од Хрвата, спремни на компромис – да у случају великог притиска најмоћнијих чланица ЕУ ипак гласају за отварање поглавља 23, али да се њихови захтеви уграде у прелазна мерила и испуне током процеса преговарања.

Из Београда поручују да ће Србија наставити да води добросуседску политику и да ће у билатералним разговорима покушати да реши сва отворена питања која има са комшијама.

Министар рада Александар Вулин у четвртак је рекао да се Србија неће обазирати на хрватску политику, да ће наша земља бити добар сусед и да ће водити рачуна да се очува регионална стабилност:

– Нас занима став Европске комисије – да ли сматра да Србија треба да буде члан европске заједнице. Од тог одговора зависи и даља политика и понашање Србије.

МИШЧЕВИЋЕВА: СВЕ СМО УРАДИЛИ

ШЕФ нашег Преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић каже за “Новости” да је Србија урадила све што је било до ње за отварање поглавља 23 и да сада само може да чека на одлуке унутар ЕУ:

– Технички још има времена да се све припреми за отварање поглавља до краја јуна, поготово имајући у виду да у Бриселу постоји политичка воља да се то деси до краја холандског председавања ЕУ.

Д. МИЛИНКОВИЋ, Новости

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!