Србија

Уставни суд пресудио да је НЕУСТАВНА Боркова уредба из 2012. о признавању шиптарских диплома

Суд је одложио објављивање те одлуке у „Службеном гласнику Републике Србије“ за шест месеци од дана њеног доношења на седници 30. априла.

Уставни суд Србије је утврдио да није у складу са Уставом и законом Уредба о посебном начину признавања високошколских исправа и вредновања студијских програма универзитета са територије АП Косово и Метохија који не обављају делатност по прописима Републике Србије.

У информацији објављеној на сајту суда се додаје да је Устави суд одбацио захтев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу те Уредбе, што значи да они остају на снази. (!!??)

Суд је одложио објављивање те одлуке у „Службеном гласнику Републике Србије“ за шест месеци од дана њеног доношења на седници 30. априла.

Одлуке Уставног суда ступају на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Оспорена Уредба је својевремено донета на основу споразума између тадашњих преговарача из Приштине и Београда Едите Тахири и Борка Стефановића.

Уредбом Владе Мирка Цветковића из марта 2012. уређује се посебан начин признавања диплома и вредновања студијских програма универзитета са територије АП КИМ који не обављају делатност по прописима Србије, а ради утврђивања права у погледу наставка образовања, односно у погледу запошљавања дипломаца са КИМ за време важења Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Високошколске исправе Универзитета у Приштини издате на обрасцу и са печатом УНМИК-а за време важења Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нацијанастављају да производе правно дејство на читавој територији Републике Србије, предвиђа оспорена Уредба.

Танјуг


Извор: КМ Новине

фото:Ројтерс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!