Економија

Српски радници – пука радна снага, а биће још горе

Закон о раду, који је на снази две године, по мишљењу представника синдиката, није донео ништа позитивно за раднике. Напротив, права радника су умањена, а број незапослених није значајно измењен.

Страх од губитка радног места…

Од измена радног законодавства, које се најављују, а за сада се још не зна какве ће бити, истичу синдикалци, готово извесно треба очекивати додатно смањење права радника.

У Француској радници протестују због промена радног законодавства, али, како кажу представници синдиката веома је тешко повући паралелу између протеста у овој земљи и у Србији. Бранислав Чанак указује да је много тога другачије – од права радника, али и од става јавности, нико није против штрајкача, пошто се подразумева да радници имају право да не буду задовољни и то искажу.

По речима Горана Милића, у Француској је веома мало синдикално организованих радника, мање од 8 одсто, а на протестима је далеко више радника, јер су свесни да ће свака измена радног законодавства одразити на будуће раднике. Он истиче да су радници у Србији суочени са страхом од губитка радног места, а граница сиромаштва претрпана је радницима, па зато готово да и нема протеста, док Ранка Савић указује да се су протести у Србији били млаки што је поразно и за српско друштво и за синдикате.

По речима председника Уједињених гранских синдиката “Независност” Бранислава Чанка, ефекти новог Закона о раду изразито су негативни, јер не само да није повећан број радних места, већ су много радници остали без посла.

– Не знам никога ко је због Закона о раду добио посао, а то је и логично, пошто закони не запошљавају, већ то ради привреда – каже Чанак, преносе агенције.

По оцени председнице Асоцијације слободних и независних сидниката Ранке Савић, готово да нема ниједног позитивног ефекта Закона о раду, односно права радника су значајно смањена и у новијој српској историји никада није била мања заштита права запослених.

– Уз овај закон омогућено је веома лако отпуштање радника, а иако статистички подаци говоре да је захваљујући Закону о раду смањен број незапослених. не верујем у начин на који се дошло до тих података и одговорно тврдим да се не поклапају са стањем у пракси – тврди Савић.

Она указује да је Закон о раду је довео до погоршања материјалног положаја радника, да је у Србији армија људи који ради за веома малу зараду, најчешће ни не пита за цену рада и раде за зараду и мању од минималне.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!