Србија

Век Гвозденог пука

Парадом, пред више од 10.000 Топличана, јуче обележен јубилеј Другог пешадијског пука, којег је наследила Трећа бригада Копнене војске Србије

Прокупље – Припадници Треће бригаде Копнене војске Србије, настављача традиције Другог пешадијског пука „Књаз Михајло”, прослављеног у Балканским ратовима и Првом светском рату, који је због невиђеног јунаштва назван – Гвоздени пук, први пут после осам деценија, приредили су дефиле улицама Прокупља.

Пред више од 10.000 Топличана, на главном градском тргу код споменика палим у ратовима 1912–1918. године, јуче поподне прошле су стројевим кораком јединице Треће бригаде КоВ, а припадници Гарде извели су егзирцирну вежбу. Они и део војника и официра обучених у униформе српске војске са почетка прошлога века, изазвали су највише одушевљења грађана прокупачког краја.

О борбеном путу Гвозденог пука говорио је бригадни генерал начелник Треће бригаде, нагласивши да се од 100 пукова које је Србија имала, само се овај мобилисао за један дан тако што се на позив одазвало више од 90 одсто редова и сто одсто официра. Само је овај пук односио одлучне победе у Куманову, Прилепу, Битољу, у најтежој борби на Брегалници када је и добио назив Гвоздени, затим у Првом светском рату на Дрини, Церу, Колубари, у пробоју Солунског фронта, ослобађању Битоља, Врања, Ниша, Јагодине, Бечкерека, Кикинде. Пук је касније преименован у Краљевске гарде и његовом заставом, по сопственој жељи, прекривен је и ковчег краља Петра Првог. Станислав Бинички овом пуку посветио је чувени Марш на Дрину.

Официрима, војницима и грађанима обратио се јуче и начелник Генералштаба генерал потпуковник Љубиша Диковић речима:

– Хвала славним борцима Гвозденог пука, што су оставили подвиге да памтимо и ми и генерације које долазе. Ми данас стварамо војску по мери свих грађана Србије, што је тежак и сложен задатак. А то можемо да остваримо само у сарадњи са грађанима Србије, а оволики број присутних овде говори и то колико нас подржавате и дајете нам снагу да у томе успемо.

Др Љубиша Ђурковић, председник општине Прокупље, напоменуо је да је „време Гвозденог пука било време када су маленом Србијом ходали велики људи” и да су такви родољуби и прегаоци потребни и данас у овим тешким економским и политичким кризама.

Празник Треће бригаде честитао је телеграмом и Александар Вучић, министар одбране и потпредседник Владе Србије.

 

Политика

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!