Србија

Ђурић отерао „Ветеринарски завод Земун” у стечај а 90 радника на улицу

Београд – Шта ће се догодити са „Ветеринарским заводом Земун” – да ли ће ово дуго година веома успешно предузеће, основано пре 78 година, а приватизовано пре 11 година, трајно затворити своја врата или ће у наредним месецима доћи до реорганизације сада већ акционарског друштва, још није познато. Једино је сигурно то да је 30. августа овај завод гурнут у стечај, што је практично учинио његов власник Драган Ђурић, који је још 2005. године као први човек Конзорцијума „Зекстра-Банком” постао власник 70 одсто друштвеног капитала и ове фирме. Ђурић је, иначе, и доскорашњи челник ФК Партизан.

Судбина око 90 радника, али и куће која се бавила производњом хране за животиње, ветеринарских лекова и вакцина, од сада је у рукама поверилаца, а цео план даљег „пословања” и управљања предузећем на себе је преузео Драган Перковић, стечајни управник. Случај завода му је доделио суд.

Стечај је отворен 30. августа, а да ли ће у току стечајног поступка бити донет план реорганизације завода или ће бити проглашен банкрот, за сада је рано говорити. Јер, о томе тек треба да одлучују сви повериоци који пуно и потражују, а не стечајни управник, запослени или суд – истиче Перковић за „Политику”.

Са даном покретања стечаја овог акционарског друштва свим радницима престао је да важи уговор о раду. Формално, више нису у радном односу и биће послати на биро рада. То ипак не значи да ситуација не може да се промени набоље, додаје Перковић, јер ако би се у стечајном поступку десило да се усвоји план реорганизације онда ће већи део радника свакако бити враћен на посао. Постоји и, међу радницима не баш омиљена опција, да се у заводу ангажују нови људи са којима ће се склапати нови уговори о раду, али о том потом, додаје управник.

Како ће се ова прича окончати искључиво зависи од поверилаца јер само они могу да стану иза новог плана пословања и предложе да се стечајни поступак настави у том правцу – подсећа Перковић.

Подаци Агенције за привредне регистре показују да је још у новембру 2005. година пред Петим општинским судом оверен уговор о повезивању привредних друштава у пословни систем „Зекстра група”, а међу њима се нашао и „Ветеринарски завод Земун”. Према последњим доступним извештајима АПР-а, за 2013. годину, „Ветеринарски завод” имао је губитак од око милијарду динара, док је у 2012. бележио минус од 556.966.000 динара. Док за 2014. и 2015. нема финансијских извештаја. На сајту Народне банке Србије може се видети да је у непрекидној блокади од априла ове године.

Све је почело тако што је „Зекстра” најпре купила „Ветеринарски завод Земун”, велику и успешну фирму за производњу сточне хране и лекова. „Политика” је раније писала о томе да ју је Конзорцијум „Зекстра-Банком” платио 9,1 милион евра, али је Врховни суд у два наврата оспоравао ову приватизацију. На крају је Агенција за приватизацију 2005. године коначни и трећи пут „Ветеринарски завод” доделила Драгану Ђурићу, тадашњем председнику фудбалског клуба Партизан.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је пре две године оптужницу против Ђурића, тада председника УО „Ветеринарског завода” и још шесторо окривљених. Разлог је уговарање и продаје привредним друштвима регресираних и нерегресираних минералних ђубрива чиме је оштећена панчевачка Азотара. Тужилаштво је прецизирало да је у буџету причињена штета од 55 милиона динара продајом ђубрива „Ветеринарском заводу”.

Марија Бракочевић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!