fbpx

Шиптарима није ни на крај памети да формирају ЗСО по Бриселском споразуму

0
(0)

ПРИШТИНСКЕ власти намеравају да кључну улогу и коначну реч у формирању ЗСО дају представницима косовских Албанаца и да што више умање утицај Срба, произлази из плана који су проследили земљама ЕУ и Америци, а у који су „Новости“ имале увид.

Реч је о документу на који се позвао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, и за који је рекао да „није ништа до обесмишљавање претходне тврдње привремених институција у Приштини да ће формирати ЗСО“.

– Приштина нема намеру да оснује ЗСО – поручио је Ђурић и казао да ће Срби радити на Заједници „онако како је то предвиђено Бриселским споразумом“.

Документ под називом Радни механизам за АСО (Асоцијација српских општина) представљен је крајем прошле недеље страним дипломатама и предвиђа да деловање овог „механизма“ надзире председник владе у Приштини Рамуш Харадинај.

Према том папиру, Радни механизам би требало да чине Извршни одбор, Тим за управљање и Национални консултативни тим.

Извршни одбор би требало да води главни преговарач Приштине за технички дијалог Авни Арифи, а његов задатак би био да „прати учинак тима за управљање, осигура координацију са Бриселом и спровођење споразума у потпуном складу са уставом републике Косово“. Међу члановима тог одбора ИО је и Мелиза Харадинај, рођака приштинског премијера Рамуша Харадинаја и његова саветница за спољне послове. Она је чланица његове партије, а постдипломске студије завршила је на Оксфорду, након чега се вратила на Косово, и укључила у политику.

Поред ње ту су и Албан Дермаку, Селим Селими, Бесник Техири… Он је истовремено и члан Консултативне групе коју ће такође формирати приштинска влада. То тело, како намерава Приштина, требало би да се „формира одлуком Владе и да изради пројектне задатке Тима за управљање“. Његови чланови били би готово искључиво представници албанских политичких странака и институција тзв. државе Косово, укључујући и „уставни суд“.

МЕЊАЈУ ЕТНИЧКУ СТРУКТУРУ

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио је да Београд има информације по којима власти у Приштини намеравају да промене етничку структуру неких општина са српском већином јужно од Ибра. Према његовим речима, они планирају да покушају да откупе српска имања како би подстакли исељавање Срба. Као пример таквих општина Ђурић је навео Клокот и Ново Брдо.
Помиње се и „очување духа устава“, а управо је позивање на неусклађеност са највишим актом тзв. државе Косово досад био изговор Приштине да не оснује ЗСО.

Ђурић је, коментаришући овај документ, рекао да „Приштина, уместо да ради на формирању ЗСО, оснива нека управљачка тела, која не представљају ништа друго него одбор за туторство над представницима српске заједнице“.

Као пример лоших намера Приштине, шеф Канцеларије за КиМ навео је то што план предвиђа и Управљачки тим у чијем раду би учествовало четворо Срба, од укупно 12 чланова, што је у супротности с Бриселским споразумом.

У тзв. Националној консултативној групи, према плану Приштине, Срба не би ни било. Њу би чинили Албанци из неколико организација и приштинских институција и један „међународни стручњак“. То је, како сазнајемо, Марк Велер, који је својевремено био кључни саветник Приштине на преговорима у Рамбујеу, као и током Ахтисаријеве мисије.

Према Ђурићевим речима, Приштина би требало да размисли „како да мења свој уставни оквир да би могли да успоставе праву, а не лажну ЗСО, онако како је они замишљају“:

– Тај одбор за имплементацију је дефинисао нешто потпуно друго у односу на оно што пише у плану Приштине – да Заједница управља економијом, здравством, школама, урбаним и руралним планирањем, безбедношћу, избором команданата полиције – рекао је Ђурић, који је, како је сам рекао, песимиста по питању евентуалног притиска међународне заједнице да се тај процес подстакне.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОСТИЗБОРНИ ЦИРКУС Психијатријски случај вечерас проглашава потпуно затварање Београда!?

5 (3) Председник Србије Александар Вучић на препоруку Кризног штаба за сузбијање коронавируса, вечерас ће …

ИДИОТСКА ВЛАСТ! Истерају милионе на изборе у време пандемије, заразе земљу и онда прете казнама ко не носи маске?!

5 (1) Премијерка Ана Брнабић рекла је да се планира увођење казнене политике за непоштовање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *