А што не би прудружили Скадар и Драч Србији а вас вратити у Северну Африку одакле сте дошли?
Драч плажа

А што не би прудружили Скадар и Драч Србији а вас вратити у Северну Африку одакле сте дошли?

Лидер Покрета за уједињење Ваљон Мурати сматра да ће се после неуспеха реализације Заједнице српских општина поново вратити идеја о размени територија.

Он сматра да ће се то поново наћи у дијалогу Београда и Приштине. Он сматра да једино редефинисање граница може довести до свеобухватног решења албанско-српског проблема.

“Не постоји други начин осим да се до споразума дође редефинисањем границе. Албански делови Прешева, Бујановца и Медвеђе да се придруже Косову, а српски делови Лепосавић, Зубин Поток и Звечан да се придруже Србији”, каже Мурати.

По његовим речиума, иако изгледа да је идеја о размени територија са Србијом потпуно “напуштена” она ће се поново актуелизовати, након што, како каже, пропадну преговори о Заједници српских општина и њеној имплементацији.

“Тако би се Косово консолидовало као држава и створиле би се околности да односе са Тираном успостави вољом грађана Косова. Не сумњам да ц́е то бити за уједињење. Ово би заиста био крај поглавља албанско-српског сукоба и почетак новог поглавља у односима два народа”, сматра Мурати.

Самопрокламовано Косово тек након постизања коначног договора са Србијом, према речима Муратија, треба да се посвети питању уједињења са Албанијом.

“Уједињење Косова са Албанијом биц́е крај дужег политичког процеса. Косово се прво мора да се консолидује и створи могуц́ност да слободно одлучује о својој будућности. То се, између осталог, може постиц́и тек коначним договором са Србијом”, закључује Мурати.

Косово онлине, Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДЈБ: Kривична пријава због фалсификовања резултата на 3.932 бирачка места!

ДЈБ: Kривична пријава због фалсификовања резултата на 3.932 бирачка места!

Председник Доста је било Саша Радуловић саопштио је да је тај покрет, након анализе резултата …

Богојављење

Богојављење

Богојављење, (τά θεοφάνια, ή θεοφάνεια, ή επιφάνεια του Θεου, τά φωτά), у старини је било …

7 Коментара

 1. Nema ništa od nezavisnog Kosova. Mlogo kilavo to ide.

 2. U vezi predmetnog članka….daje mi se nada da će veliki broj i Srba i Albanaca pomalo doći na spoznaju da je najbolje za oba naraoda da se u sadašnjosti kompletno razdvoje zbog međusobne nekompatibilnosti . Vremenom bi možda postali prijatelji jedni drugima – ali sada to je nemoguće a lako je doći do patnje i jednih i drugih – ili do istrebljenja jednog od njih.
  To treba shvatiti logično i na jedan način bogougodno …da se ne čini zlo nikome.
  Zato ne treba ići utabanim političkim putevima – veći zabranim putem logike, etike i morala.

  Sa kosovarima ne treba pregovarati-već tražiti pomoć od Rusije,Kine i drugih prijateljskih politika da se prekine okupacija KiM – ili početi pregovore sa državom Albanijom za razmenu teritorija tako da država Srba dobije izlaz na Jadransko more u pojasu od ušća Bojane do rta Rodonit, a da Albanija dobije srpske teritorije Kim i Preševske doline pretežno naseljene Albancima – ali tako da Srpske Svetinje ostanu u Srbiji. Granica bi morala ići od rta Rodonit prema Prizrenu po terenski logičnim linijama do Kim. zatim zatim preko KiM i Preševske doline do Makedonije , obuhvatajući teritorije sa većinskim Albanskim stanovništvom.

  Srbija i Albanija bi morale osnovati zajedničku državnu komisiju koja bi silom ili milom preselila sve Srbe na srpsku stranu a sve albance na albansku stranu ….ali da im se odmah isplati obilna naknada za napuštenu imovinu…..nebi trebalo žaliti novac jer se tako okončavaju vekovni problemi i bar na takav način obilne i promptne isplate zahvaljuje se preseljenicima za žrtvu napuštanja svojih ognjišta.

  Ima se utisak da se problemi KiM ne tiču većine Srba van KiM – a niti Albanaca u Albaniji…. a da vlasti i jedne i druge države manipulišu problemom na nivou pokvarenjaka.
  Ako se problem ne okonča na ovaj način – stradaće mnogo naroda i na jednoj i na drugoj strani – a ako
  se ima u vidu budućnost ….preti nestajanje istorije i imena naroda. Zato molimo se Bogu da preumi današnje političare i narod e da bi se krenulo pravim putem.

  • Pregovore sa albanijom o razmeni teritorija neće dozvoliti zapat, pre svega vatikan. Vatikan Kosovo i Metohiju već odavno smatra svojom teritorijom i neće ga se lako odreći. Jedna od najtvrdoglavijih i najzadrtijih političkih tvorevina jeste vatikan. Kad oni nešto sebi utuve u glavu, nema sile koja ih može odvratiti. Zato, koliko god mi smatrali da je razmišljanje o razmeni teritorija racionalno i trezveno, mislim da do takvih pregovora ne može doći bez novog rata. Tek ako se vatikanu učini da će doživeti poraz u ratu i da zbog toga može izgubiti i KiM i celu albaniju i mnogo već ionako narušenog ugleda i uticaja, pustiće šiptare da pregovaraju i napraviće neke minimalne ustupke. Ako odlučimo da idemo tim putem moraćemo da se naoružamo ogromnom moralnom snagom, strpljenjem i lukavstvom. To je jedini način da izadjemo na kraj sa vatikanom (+celim zapadom, +šiptarima, +albanijom).
   Tu će biti svašta, ali vredeće. Ne samo da ćemo odbraniti svoju svetinju nad svetinjama, nego ćemo sačuvati i ostatak Srbije i ohrabriti ovaj namučeni srpski narod i buduća pokolenja.

  • Jel ti to deda ostavio, pa tako crtas granice? Siptare u Jadransko more, pa na Kavkaz. Odatle su dosli, ne iz severne Afrike. Ni pedalj arbanasima!!!

 3. Isterati sve one koji su zaboravili na srpsko gostoprimstvo kad im je bilo najgore. I napraviti ne veliku Srbiju nego PREVELIKU kakvu nam je ostavio Aleksandar Veliki i Car Dusan.

 4. Definitivno je da se sa šiptarima ne može civilizirano razgovarati i dogovoriti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *