fbpx

А што ви црвени бандити не скинете таблу Аћиф-ефендији у Новом Пазару када сте тако велики борци против сарадника окупатора?

0
(0)

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА партија Србије (СДПС) Расима Љајића покренуће процедуру за доношење скупштинске резолуције против свих појединаца, организација и покрета који су током Другог светског рата сарађивали са окупаторима.

Резолуција ће, кажу у СДПС, инсистирати на вредностима и тековинама антифашизма, јер наша земља спада у групу држава које су поднеле највећу жртву.

„Због тога се СДПС противи идеји рехабилитације Милана Недића, али и свих осталих који су током рата били на страни окупатора“, наводи се у саопштењу ове странке.

– Као партија левице, ми баштинимо тековине антифашистичке борбе и очекујемо подршку за ову резолуцију – каже Мехо Омеровић, посланик СДПС-а. – Данас смо сведоци прекрајања историје и заборављања жртава које смо поднели током Другог светског рата. И као друштво и као држава морамо осудити слуге окупатора.

СПС: ПРОМЕНИТИ ЗАКОН

ПОСЛАНИК СПС-а Неђо Јовановић рекао је да та партија сматра да законска регулатива о рехабилитацији мора да буде промењена, јер се рехабилитацијом личности као што је Милан Недић омогућава „реинкарнација зла“. Јовановић је казао да је уверен да тај став дели и Влада. – Нико нас не може уверити да правна рехабилитација нема никакве везе са историјском – каже Неђо Јовановић.
Према мишљењу Омеровићу, рехабилитација Недића, која је започела ове недеље пред Вишим судом у Београду, јесте „поновно убијање 7.000 ђака и других Крагујевчана, као и свих невиних жртава“.

Идеју о доношењу овакве резолуције поздравља и посланик СПО-а Александар Чотрић, али под једним условом:

– Резолуцијом би онда морали да буду обухваћени не само припадници Љотићевог Збора и Недићеве Српске државне страже, већ и партизани. И они су сарађивали с Немцима, и то не само до 22. јуна 1941, док је био на снази Споразум Рибентроп–Молотов. Добро су познати преговори с Немцима у Загребу, 1943, на челу са Ђиласом и Велебитом.

Чотрић каже да једино Дража Михаиловић није сарађивао са окупаторима и да је Косту Пећанца, који није испоштовао одлуку о несарадњи, осудио на смрт. Такође, сматра да је Недића можда и могуће правно рехабилитовати, али за моралну рехабилитацију нема места, чега је био свестан и сам Недић. Он је „пристао да жртвује част да би помогао Србима“.

Као једног од сведока у процесу рехабилитације, предлагачи су сугерисали историчара Бојана Димитријевић. Он сматра да се „случај Недић“ беспотребно политизује и да би требало све препустити суду и историчарима.

– Недићу свакако треба дати прилику за фер суђење. Као историчар одбацујем сваку његову евентуалну уплетеност у Холокауст. Прогон и убијање Јевреја били су искључиво ствар немачких снага.

Како нам је потврђено у београдском Вишем суду, и ако буде донета, скупштинска резолуција не обавезује суд.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Има ли шта у Србији што нећете да продате, отуђите и уништите?

0 (0) Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да у овој …

Шешељ у Скупштини: Стоји ли Влада иза Љајићевих криминалних радњи?

0 (0) * Лидер радикала министра Расима Љајића поново оптужио за „шверц кокаина“ и навео …

4 Коментара

  1. А Ђилас и Велебит су били шта?! Партија левице, „носилац“ Аф борбе. Море, не к***те, окоту црвени, упропаститељи ове државе.

  2. Suljo ne mlati praznu slamu. Crveni u Srbiji do kraja 43. Nisu ni postojali. Srbija vec decenijama zivi u grehu silujuci sama sebe. Suljo balali marketing pravi sudzuk i uzivaj niko te ne dira.

  3. Sta je komunjare, tresu vam se gace? Cuj svedoci smo prekrajanja istorije! Koje istorije, one vase a? Ma, trebalo bi svim komunjarskim ubicama posthumno suditi, da narod vise sazna istinu, a ne da zvacu kako je tito bio dobar.

  4. То је иредента олош ко шиптари послати им доле војску тенкове па нек онда онај турски педер
    угљанин иде у брисел да плачипичкари-и нек тамо трајно остане једно издајничко ђубре мање
    за бандеру

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *