Адвокат Јовице Станишића поновио тврдњу да је он од 1991. сарађивао са ЦИА

Адвокат Јовице Станишића поновио тврдњу да је он од 1991. сарађивао са ЦИА

* Вејн ЏОРДАШ: Да је Јовица Станишић био учесник у злочиначком удружењу, за шта га терети оптужница, не би 1993. године водио ЦИА у БиХ да нађе масовне гробнице

* Станишића је пред хашким судом 2019. године као агента ЦИА означио и сер Ајвор Робертс, бивши британски амбасадор у Србији, који је сведочио на позив одбране Станишића

________________________________________________________

ОДБРАНА Јовице Станишића, бившег шефа ДБ Србије, последњег дана изношења завршних речи на поновљеном хашком суђењу Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, бившем команданту ЈСО, поново је апострофирала сарадњу Станишића са америчком обавештајном агенцијом ЦИА.

Како наводи “Блиц”, Станишићева одбрана је навела да је он 1991. године ступио у контакт са агенцијом ЦИА и да је 1993. навео ЦИА на локације масовних гробница у БиХ.

Ово није први пут да се Станишић доводи у везу са ЦИА, подсећа лист и наводи да је адвокат Вејн Џордаш, бранилац Станишића, у среду је у финалу изношења завршне речи опет потегао сарадњу са ЦИА као адут свог клијента.

„Станишић је ступио у контакт с ЦИА 1991. године и био је поуздани саговорник”, рекао је данас Џордаш.

Он је судијама рекао да Станишић не би 1993. године водио ЦИА у БиХ да нађе масовне гробнице да је био учесник у злочиначком удружењу, за шта га терети оптужница.

Станишића је пред хашким судом 2019. године као агента ЦИА означио и сер Ајвор Робертс, бивши британски амбасадор у Србији, који је сведочио на позив одбране Станишића.

Првог дана изношења завршних речи, 12. априла, Тужилаштво је затражило казну доживотног затвора за Станишића, шефа ДБ-а између 1991. и 1998. године, и Симатовића, команданта Јединице за специјалне операције ДБ, где је на разним пословима радио између 1978. и 2001. године.

Другог дана је завршну реч дала одбрана Станишића, а било је много речи о томе коме су заправо на ратишту одговарали Жељко Ражнатовић Аркан и његова “Српска добровољачка гарда”.

Док Тужилаштво тврди да се Аркан и његова јединица могу повезати са Станишићем и Симатовићем “на више начина”, одбрана тврди да је Аркана контролисао Радован Стојичић Баџа, функционер српске полиције.

Одбрана је на крају излагања затражила да Станишић буде ослобођен.

Станишић и Симатовић терете се да су учествовали у удруженом злочиначком подухвату на челу с тадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем, чији је циљ био уклањање Бошњака и Хрвата са делова територија БиХ и Хрватске ради успостављања етнички чисте српске државе.

После првостепеног суђења, Хашки трибунал је 2013. Станишића и Симатовића ослободио кривице, али је Апелационо веће 2015. усвојило жалбу Тужилаштва и због неправилности у поступку наложило да суђење буде поновљено по истој оптужници.

Апелационо веће одлучило је да, по први пут у историји тог суда, у потпуности обнови једно суђење.

Ново суђење почело је у лето 2017. године, док би се пресуда, према ранијим најавама, могла очекивати овог маја.

Станишића и Симатовића су власти Србије ухапсиле 2003. године. Станишић се због болести од јула 2017. налази на привременој слободи у Београду.

Ни један, ни други нису присуствовали изношењу завршних речи.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Милан Р. Ковачевић: Вучић, Устав, Косово и Метохија и ми

Милан Р. Ковачевић: Вучић, Устав, Косово и Метохија и ми

Медији су пренели да је председник Србије у телефонском разговору са председником Израела Херцогом „нагласио …

Да ли ће Вучић и Влада продати нашу земљу - Рио Тинто над главом Србина (видео)

Да ли ће Вучић и Влада продати нашу земљу – Рио Тинто над главом Србина (видео)

Да ли ће Срби остати без земље усред своје државе… Да ли ће Србин повратник …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *