Србија

Адвокати широм Србије ступили су данас у једнодневну обуставу рада (видео)

Адвокати широм Србије ступили су данас у једнодневну обуставу рада, у складу са одлуком Управног одбора Адвокатске коморе Србије, а у знак протеста због најављеног аутентичног тумачења одредби три закона који се примењују махом у тзв. банкарским предметима. Протест адвоката, поводом аутентичног тумачења Закона о облигационим односима, Закона о заштити потрошача и Закона о заштити корисника финансијских услуга, почео је данас у 12 сати испред Народне скупштине у Београду. Подсетимо, адвокати су данас, у знак незадовољства ступили у једнодневни штрајк, односно данас нису радили.

Испред Народне скупштине окупило се више десетина адвоката, који су раније јуче најавили да ће данас обуставити рад.

Испред Народне скупштине окупили су се и бројни истакнути правници, попут Бранислава Тапушковића, Ивана Нинића, Драгослава Љубичановића и Биљане Кајганић. Већина адвоката учествовала је и у раднији протестима правника поводом Нацрта о изменама и допунама Закона о парничном поступку, попут Лазара Танасковића.

На платоу испред Народне скупштине у сваком тренутку пристижу адвокати.

Адвокат Драгослав Љубичановић одржао је говор испред Скупштине.

„Сви знамо да нам је тренутно најбитнија борба за заустављање накарадног нацрта о ЗПП, али нас је на ово окупљање натерало и аутентично тумачења закона. Мишљење струке се мора уважити“, рекао је Љубичановић.

Потом се присутнима обратио истакнути адвокат Тапушковић.

„Ово што се у последње време догађа, заслужује општу пажњу. Ова инцијатива да законодавни одбор Скупштине тумачи закон који важи толике године, а на корист банака, а не грађана, је незамисливо. И онда председник Србије зауставља ту иницијату коју су покренули посланици СНС“, рекао је Тапушковић и додао да адвокати немају други интерес него да спасе независност адвокатуре.

Адвокатица Биљана Кајганић истакла је да ови предлози морају да буду повучени и да се више никада не поведе о томе дискусија.

„Ми морамо да поштујемо уставе и закона ове земље, ми адвокати смо у обавези да то чинимо, ако нећемо ми – нема ко. Ни корак назад“, рекла је Кајганићева.

Потом је правница Милица Митровић истакла да овакве ствари неће проћи.

„Ми смо 42 дана бранили Закон о парничном поступку. Ми одавде шаљемо поруку да другачије не може и неће ићи. Никаква аутентична тумачења вишедеценијских закона, који су у примени, неће им проћи. Сваки пут од данас ће вам адвокатура рећи „не“, јер закони припадају грађанима. Не покушавајте да мењате на десетине хиљада правоснажних пресуда, у којима је утврђено да је банкарски сектор на хиљаде пута прекршио закон на штету грађана. Победиће принципи и грађани, а не новац“, рекла је адвокатица.

Иначе, Тањугу је у Вишем суду у Београду и Вишем суду у Новом Саду потврђено да се суђења одлажу због обуставе рада адвоката, а ситуација је иста и у другим судовима.

Међутим, адвокати ће данас, у складу са одлуком АКС, присуствати саслушањима у вези са предлозима за одређивање притвора њиховим брањеницима, као и у случају пријема решења о задржавању до 48 сати као и у предметима где се предузимају радње које су везане за наступање преклузивних рокова и заштите малолетних лица у случајевима породичног насиља.

УО АКС је у суботу донео одлуку да данас буде организована једнодневна обустава рада адвоката на целој територији Србије, а због предлога Одбора Скупштине Србије за уставна питања и законодавство да се донесу три аутентична тумачења.

Реч је о одредбама члана 1066. став 2 Закона о облигационим односима који се тиче форме и садржине уговора о кредиту, одредбама члана 41. став 1 и 2 и члана 43. став 2 и 3 Закона о заштити потрошача, које се односе на неправичне уговорне одредбе и одредбама члана 17. став 1 Закона о заштити корисника финансијских услуга, који регулише обавештавање корисника у предуговорној фази.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије сматра да се тим аутентичним тумачењима крше Уставом Србије и Европском конвенцијом о људским правима зајемчена људска права на правично суђење, једнаку правну заштиту, а пре свега, право на правну сигурност грађана.

Доношењем предложених аутентичних тумачења поново би био активиран принцип ретроактивности на тај начин што би се створили услови за понављање свих правноснажних окончаних поступака, а грађани били доведени у ситуацију да изгубе спорове које воде или у којима су већ успели у остварењу тужбеног захтева против банака, наведено је у одлуци.

Са друге стране, најављена седница Одбора за уставна питања и законодавство, која је заказана за данас у 13 сати, ради разматрања предлога за аутентично тумачење поменутих одредби, према информацијама Тањуга, неће бити одржана.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!