Друштво

Адвокатска комора Београда обуставља рад од петка, 24. децембра до испуњења захтева

Скупштина Адвокатске коморе Београд изгласала је данас обуставу рада од 24. децембра ове године до, како су навели, испуњења захтева који се, између осталог, тичу измена Закона о парничном поступку и правног става Врховног касационог суда у вези са трошковима обраде кредита.

Како је речено за Н1, за обуставу рада гласала су 632 адвоката, 177 је било против, а 10 их је било уздржано.

Основни захтеви које траже чланови АКБ су:

– повлачење из јавне расправе Нацрта закона и изменама и допунама Закона о парничном поступку у целости, испитати оправданост доношења измена и допуна Закона о парничном поступку, уколико су измене потребне навести разлоге, те уколико постоје разлози за измене, формирати нову радну групу Министарства правде РС у којој ће адвокатура бити адекватно представљена уз учешће легално изабраних представника београдске адвокатуре, сразмерно броју адвоката уписаних у Именик адвоката на територији града Београда.

– отклањање правне несигурности изазване доношењем допуњеног става Врховног касационог касационог суда од 16.09.2021. године на начин који би био прихватљив за грађане и адвокатуру

– да надлежни државни орган хитно донесе одлуку о замрзавању пореских обавеза у односу на адвокате, а према Уредби о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности и то на нивоу 2021. године, а у односу на новоуписане адвокате да пореско оптерећење буду на нивоу 2018. године (пре доношења Уредбе), све док се не постигне договор између представника адвокатуре и државе.

Београдски адвокати најављују и да у данима обуставе рада неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима на територији целе Србије без изузетака.

Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.

Како се додаје, у току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.

Извор: НСПМ.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!