Афера Топчидер: родитељи траже саслушање Тадића и Јеремића

0
(0)

Пуномоћници породица Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, гардиста који су 5. октобра 2004. године настрадали у војном објекту „Караш” на Топчидеру, обратили су се Вишем јавном тужилаштву у Београду, које ради на овом случају, са захтевом да се као сведоци у овом поступку саслушају некадашњи председник Србије Борис Тадић и његов тадашњи саветник Вук Јеремић. Саслушање ова два сведока предложено је како би се проверио исказ некадашњег начелника Генералштаба Бранимира Крге.

– У поднеску који смо доставили тужилаштву затражили смо саслушање Тадића и Јеремића с обзиром на то да је Крга током сведочења рекао да га је о погибији гардиста обавестио Јеремић. Тадићево саслушање предложено је на околности како је његов кабинет пре свих сазнао за страдање Јаковљевића и Миловановића – рекао је за „Политику” један од пуномоћника Предраг Савић.

Предложено је и саслушање Александра Димитријевића, који је у време погибије двојице гардиста био помоћник министра одбране. Адвокат Савић подсетио је да су пуномоћници породица настрадалих војника својевремено против Крге поднели кривичну пријаву којом су га сумњичили да није предузео мере заштите војника, али је навео и да је пријава у међувремену застарела.

– Држава Србија је по налогу Уставног суда породицама морала да исплати по 5.000 евра због неефикасне и неделотворне истраге каква је до сада вођена, уз налог тужилаштву да спроведе брзу и делотворну истрагу која ће довести до разрешења овог случаја – рекао је Савић.

Пуномоћник је навео и да се нада да Више тужилаштво води поступак поводом погибије гардиста јер „никада није добио ниједан папир, нити обавештење”.

Гардисти Јаковљевић и Миловановић страдали су 5. октобра 2004. у објекту топчидерске касарне. Непосредно по откривању тела настрадалих војника, војска је издала саопштење да је Миловановић пуцао на Јаковљевића и затим извршио самоубиство. После тога војно правосуђе је утврдило да је Јаковљевић убио Миловановића и извршио самоубиство.

Због сумње у професионалност рада војних правосудних органа, формирана је независна комисија која је дошла до закључка да је на гардисте пуцала трећа особа.

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Две године од убиства адвоката Мише Огњановића нису откривени ни налогодавци, ни починиоци

0 (0) Од убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића данас се навршава две године, а налогодавци …

Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена годишњица злочина и убиства 14 српских жетелаца 1999.

5 (2) Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена је 21-годишњица убиства 14 српских жетелаца. …

Један коментар

  1. Srbija je okupirana od komunističko-ustaške KRIMINALNO ORGANIZOVANE BANDE !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *